Foto: Scanpix

”Demonstranter skjuts i huvudet”

Uppdaterad
Publicerad

Många av dem som dödats under det senaste dygnet i sammandrabbningar med egyptisk kravallpolis och säkerhetsstyrkor har skjutits i huvudet eller i bröstet, enligt ett uttalande från USA-baserade Human Rights Watch (HRW).

HRW drar slutsatsen, efter att intervjuat ögonvittnen och sjukvårdspersonal samt sett videoupptagningar, att de dödats avsiktligt.

På grund av skottens placering var de rimligen dödande, framgår av direktrapportering på al-Jazira.

”Användningen av dödlig eldgivning i den omfattningen så kort tid efter att interimspresidenten talat om behovet att återställa ordningen med våld tyder på en chockerande villighet från polisen och vissa politiker att skärpa våldet mot Mursianhängarna”, enligt Nadim Houry, biträdande regionalchef för HRW.

”En kriminell likgiltighet inför människoliv”

”Det är i det närmaste omöjligt att föreställa sig att så många dödats utan avsikt att döda eller åtminstone en kriminell likgiltighet inför människoliv”, tillägger hon.

Enligt HRW måste de brottsbekämpande myndigheterna vidta alla motiverade åtgärder för att skydda liv enligt folkrätten. De får endast använda dödligt våld när det är absolut nödvändigt för att skydda liv.

”Både den tidigare överdrivna användningen av dödligt våld och polisens misslyckande att minimera antalet dödsoffer under demonstrationerna visar på trängande behov att reformera säkerhetssektorn och ansvarsskyldighet för övergrepp som begåtts av polisen och militären”, står det att läsa i uttalandet.

Protesterna fortsätter

Mursis anhängare tänker fortsätta med sina protester på gatorna trots blodbadet i går som enligt hälsodepartementets uppgifter krävde 72 liv.

Flera tusen människor finns kvar vid Kairomoskén Rabaa al-Adawiya, som har varit centrum för protesterna i veckor.

– Folk känner vånda och ilska men också en stor beslutsamhet, säger Gehad El-Haddad som är talesman för Muslimska brödraskapet.

Under de tidiga morgontimmarna i dag skadades minst 15 människor i oroligheter i Port Said vid Suezkanalen. Det var anhängare och motståndare till den avsatta presidenten Muhammad Mursi som drabbade samman, tills militären gick emellan, rapporterar nyhetsbyråer. Enligt uppgifter till AFP är tillståndet kritiskt för ett par av de skadade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Oro i Egypten

Mer i ämnet