Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I östra Tyskland tror en tredjedel av folket på Rysslands förklaring till kriget. Foto: Cornelia Schauermann/SVT

Här demonstrerar tusentals tyskar – för att stödja Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands invasion av Ukraina har fördömts på bred front i Europa. Men i östtyska Chemnitz arrangeras varje måndag ett demonstrationståg med den ryska flaggan vajande.

– Man kan inte bara säga att Ryssland är världens store angripare som måste frysas ut, säger demonstranten Hans Köhler till SVT Nyheter.

När SVT Nyheter besöker Chemnitz på måndagskvällen deltar åtminstone ett tusental personer i demonstrationståget, alltifrån medlemmar i det nationalistiska partiet Alternativ för Tyskland, till personer som har drabbats ekonomiskt när banden med Ryssland och den billiga ekonomin har kapats.

De protesterar högljutt mot västs sanktioner mot Ryssland och mot det militära stödet till Ukraina.

– Rysslands invasion av Ukraina har en förhistoria. Jag vill inte värdera det Ryssland gjort i samband med att de gått in. Men förhistorian är Natos utvidgning. Nu står Nato vid Rysslands dörr, och Ryssland känner sig hotat. Man kan inte bara säga att Ryssland är världens store angripare som måste frysas ut. Det är västvärldens dubbelmoral, säger Lutz Köhler, som brukar delta i demonstrationerna.

Var femte tysk tror på den ryska propagandan

Rysslands krig har skördat tusentals civila dödsoffer och drivit miljontals ukrainare på flykt. Det har fördömts av de flesta av FN:s medlemsländer, däribland Tyskland.

Trots det visar mätningar att andelen tyskar som tror på den ryska propagandan har ökat sedan i våras. Faktum är att var femte tysk precis som Lutz Köhler tror på Rysslands förklaring till kriget – och i östra Tyskland till och med var tredje, enligt mätningarna.

– Jag bryr mig inte ifall någon säger att jag fallit för den ryska propagandan, säger Lutz Köhler.

Agne deltar också i demonstrationståget. På frågan om varför svarar hon:

– För att Tyskland håller på att gå under. För ekonomin och arbetsmarknaden. Vi har ingen industri kvar, den försvinner till USA och Kina. Våra män har knappt arbete längre.

Se hela inslaget från Chemnitz i SVT:s Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet
Mer Utrikes
Mer Nyheter