Demonstranter bär skyltar med texten ”en av fem miljoner”, en referens till presidentens uttalande att han inte kommer lyssna ens om fem miljoner serber protesterar. Foto: Darko Vojinovic/TT

Demonstrationer mot Serbiens president – anklagas för hård kontroll över medierna

Uppdaterad
Publicerad

För sjätte helgen i rad samlas tusentals människor på Serbiens gator för att visa sitt missnöje med landets president, som så sent som 2017 vann posten med en jordskredsseger. Demonstranterna kräver en rad förändringar – från en bättre framtid för unga till en förändrad Kosovopolitik.

En progressiv president som moderniserar landet eller en maktfullkomlig man med kontroll över medierna? Åsikterna om Serbiens president Aleksandar Vucic har delat folket sedan han kom till makten som premiärminister 2014, men kritikerna har aldrig varit så högljudda som de senaste veckorna. 

Tiotusentals demonstranter har sedan början på december gått ut på gatorna för att kräva förändringar inom en rad olika områden. Man har framfört missnöje med bland annat vad man menar är låga pensioner, dåliga framtidsutsikter för unga och Serbiens Kosovopolitik.

”En av fem miljoner”

Demonstrationerna sker under parollen “en av fem miljoner”, en referens till presidentens uttalande att han inte kommer lyssna ens om fem miljoner serber protesterar.

Förutom krav på förändringar framför demonstranterna anklagelser att presidenten har koncentrerat makten till sina närmaste förtrogna och har medierna i ett järngrepp, vilket gör att de aldrig kritiserar honom men smutskastar och kväser hans motståndare.

Hotar med nyval

Protesterna har kallats hans värsta kris hittills, men Vucic själv säger att han inte har hört några krav, bara förolämpningar. Enligt honom tillhör demonstranterna övre medelklassen, överklassen och den politiska eliten från oppositionen, grupper som ”inte lider av social ojämlikhet” – och han har hotat med nyval för att sätta punkt för diskussionerna kring vilken politik Serbien ska föra.

Vucic har vunnit en övertygande seger i tre val de senaste fem åren och är, att döma av valresultaten, också en omåttligt populär politiker. Hans konservativa parti har tillsammans med sina samarbetspartners 160 av parlamentets 250 platser. När han 2017 bestämde sig för att byta stol från premiärminister till president fick han 55 procent av rösterna, tvåan hamnade på 16 procent. Internationellt har Aleksandar Vucic utmärkt sig för att vara starkt EU-positiv, och samtidigt lyckats behålla Serbiens nära band till Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.