Foto: Swen Pfoertner

Coronademonstrationer runt om i Europa

Uppdaterad
Publicerad

I flera europeiska städer, bland annat i Berlin och London, hålls under lördagen protester mot coronarestriktioner. På några håll har protesterna lett till sammandrabbningar med polis, rapporterar TT.

I tyska Kassel har polisen satt in pepparspray och vattenkanoner mot en demonstration som samlat tusentals deltagare. Bakom protesten står personer med koppling till den så kallade Querdenken-rörelsen – en blandning av coronaförnekare, högerextrema och vaccinmotståndare, skriver TT.

Konfrontationer med polis

Demonstranterna hade fått tillstånd att hålla sig till två platser i de östra delarna av staden, men när demonstranter tagit sig in till centrum uppstod konfrontationer med polis, rapporterar tidningen Hessische Niedersächsische Allgemeine.

Polisen bedömer att omkring 10 000 personer deltar i demonstrationen i centrum. Innerstaden är stängd för buss- och spårvagnstrafik.

Londondemonstranter tågar mot Westminster

I London samlades människor i Hyde Park för att gå mot Westminster. En del av demonstranterna omhändertogs av polis, rapporterar BBC.

I den lilla schweiziska staden Liestal samlades mellan 3 000 och 5 000 personer till en tyst protest för att kräva ett slut på åtgärder som tvingat restauranger och andra offentliga lokaler att hålla stängt i månader.

1 800 poliser ska hålla ordning i Berlin

I Berlin är drygt 1 800 poliser i tjänst för att hålla ordning vid en rad demonstrationer under helgen. Man har också inrättat säkra mötesplatser för journalister där reportrar som känner sig hotade kan dra sig undan, uppger tidningen Berliner Zeitung.

I Helsingfors demonstrerade runt 400 personer under lördagen. Polisen tillät demonstranterna att fortsätta sedan de delat upp sig i mindre grupper, skriver nyhetsbyrån SPT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.