Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åttaåriga Adam Samer Al-Ghoul sköts ihjäl under en räd på Västbanken – SVT har träffats hans bröder på plats i Jenin. Foto: Johannes Tolf

Den dödade åttaåringens bror: ”Han var den bäste av oss”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan dödades åttaårige Adam Samer Al-Ghoul och hans kamrat Basil Suleiman Abu Al-Wafa under en räd på Västbanken. Adams storebror försökte dra honom till säkerhet, men det var redan för sent.

Natten till måndag genomförde israeliska militären (IDF) ytterligare en räd mot ett flyktingläger i Jenin på Västbanken.

Två vuxna och två pojkar sköts till döds under räden.

I en video som först publicerades av den palestinska nyhetsbyrån Wafa, och sedan av flera internationella medier, syns åttaårige Adam träffas av skott medan han springer från platsen.

SVT:s utrikesreporter Stefan Åsberg är på plats på Västbanken med fotograf Johannes Tolf, och har pratat med Adams storebröder Bahaa Al-Ghoul, 14 år, och Mohammad Al-Ghoul, 18 år.

– Det finns ingen som helst anledning att döda ett barn på åtta år, säger Mohammed Al-Ghoul.

Familjen minns Adam

Familjen har ställt upp cementblock på platsen där Adam miste sitt liv. De har en minnesstund på fredagen för att hedra pojkarna.

– Min bror hade knappt hunnit tänka på framtiden. Han hade inte sett något av livet. Och de dödade honom, säger Bahaa Al-Ghoul.

Enligt boende i flyktinglägret har IDF genomfört omkring 30 räder mot Jenin sedan i augusti. Den palestinska myndigheten uppger att pojkarna sköts till döds av israeliska styrkor. Israel säger deras soldater sköt tillbaka mot personer som kastat granater mot deras styrkor under insatsen.

Att de två pojkarna dödades har ännu inte kommenterats av IDF.

– Adam var den finaste i hela familjen. Han var den bäste av oss och vi skojade mycket, säger Bahaa Al-Ghoul.

I klippet ser du Stefan Åsbergs reportage från Jenin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.