Elefanterna får ofta dålig mat, sällan veterinärvård och hålls i stressande miljöer nära hög musik. Foto: World Animal Protection

Trend med elefanter som turistunderhållning växer – lever ofta i misär

Uppdaterad
Publicerad
Antalet elefanter för turistunderhållning, som elefantridning i Asien, ökar. Samtidigt visar en ny rapport att över tre fjärdedelar av djuren lever under dåliga förhållanden – oftast fastkedjade dag och natt med dålig mat i stressiga miljöer.

En ny rapport från djurskyddsorganisationen World Animal Protection visar att över tre fjärdedelar av närmare 3.000 elefanter i Asiens turistindustri lever under mycket dåliga förhållanden.

Majoriteten av elefanterna, omkring tre fjärdedelar, finns i Thailand.

LÄS MER: Massiv tjuvjakt på elefanter – ändå köper svenskar elfenben

Ger tiotusentals dollar i vinst

På fem år har antalet elefanter på turistanläggningar ökat med trettio procent, från 1.688 till 2.198. Anläggningarna är populära och lukrativa resmål. I Thailand får de varje dag tusentals besökare och ger tiotusentals dollar i vinst varje månad.

Anläggningarna med elefanter för turistunderhållning är populära och lukrativa resmål. Foto: World Animal Protection

– Den grymma trenden med elefanter som används för ridning och shower växer. Vi vill att turister får kunskap om att de flesta av dessa elefanter tas från sin mamma när de är riktigt små, tvingas genomlida brutal träning och får ett helt liv i djupaste misär, säger Roger Pettersson, generalsekreterare på World Animal Protection Sverige.

– Attraktioner som erbjuder turister en möjlighet att se elefanter i riktiga reservat eller i det vilda inger hopp för elefanternas välfärd.

LÄS MER: Hotad elefant ökar i Kina

Fastkedjade dag och natt

När elefanterna inte rids på eller uppträder är de oftast fastkedjade både natt och dag, med kedjor som är kortare än tre meter, enligt rapporten.

De får ofta dålig mat, sällan veterinärvård och hålls i stressande miljöer nära hög musik, vägar eller besökande grupper.

– Dessa villkor tar ingen hänsyn till elefanters intelligens, beteende och behov och bidrar till allvarliga trauma redan I unga år. Det orsakas av separationen från deras mamma och brutal träning som är avsedd att knäcka dem mentalt och få dem fogliga nog att låta sig ridas på och uppträda, säger Roger Pettersson.

När elefanterna inte rids på eller uppträder är de oftast fastkedjade både natt och dag, med kedjor som är kortare än tre meter, enligt rapporten. Foto: World Animal Protection

LÄS MER: EU emot totalförbud på elfenbenshandel

Populärt utflyktsmål

Researrangörerna Ving, Apollo och Tui, har alla slutat att arrangera elefantridning på alla sina resor till Asien på grund av vad djuren utsätts för.

Samtidigt är elefantridning ett av de mest populära utflyktsmålen på flera destinationer i Thailand, enligt världens största resesida Tripadvisor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer