EU-ledarna: Den här krisen ligger inte bakom oss

Uppdaterad
Publicerad

Efter en instängd coronavår öppnade Europa upp under sommaren. Men när antalet smittade nu ökar återinförs hårda restriktioner – något som orsakar protester.

– Vi kan inte sänka garden, krisen ligger inte bakom oss, förklarade EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides vid en presskonferens.

Flera EU-ledare skickar nu samma budskap: Skärpta restriktioner är nödvändiga för att stoppa smittspridningen. Men för många medborgare upplevs det inte som så självklart.

I Storbritannien har hundratals personer demonstrerat mot vad man anser vara överdrivna inskränkningar av friheten.

Coronapandemin

– Viruset har börjat spridas igen, varnar landets premiärminister Boris Johnson.

Även i Spanien har människor tagit sig ut på gatorna för att protestera. Speciella restriktioner har införts i fattiga kvarter, där den regionala regeringen menar sig se en oroande ökning av antalet coronafall.

Och i Frankrike försvarade premiärminister Jean Castex i veckan den franska regeringens åtgärder, som slår hårt mot restaurangnäringen.

– Situationen i landet är allvarlig, vi måste alla ta vårt ansvar, sa han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet