Catherine Deneuve och Silvio Berlusconi. Foto: TT

Deneuves me too-protest får medhåll av Berlusconi

Uppdaterad
Publicerad
Catherine Deneuves protest mot me too-rörelsen är ”välsignade ord”, sa Italiens forne premiärminister Silvio Berlusconi när han gästade ett tv-program i veckan, men menade att han själv ”inte har mycket erfarenhet” av att försöka förföra kvinnor.

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi ger sitt stöd till den franska skådespelerskan Catherine Deneuves kritik av me too-rörelsen.

Deneuve och flera andra franska kvinnor skrev ett öppet brev där de bland annat menar att ”våldtäkt är ett brott, men att försöka förföra någon, även ihärdigt eller klumpigt, är inte det. Och att vara gentlemannamässig är inte en machoattack”.

Berlusconi håller med.

– Det är naturligt för kvinnor att bli glada om en man försöker förföra dem, sa 81-åringen i ett tv-program och fortsatte:

– Jag har lite erfarenhet av det själv eftersom det alltid är kvinnor som försöker förföra mig. Det är inte förolämpande att uppvakta någon så länge det görs med elegans.

Ställer upp i valet i mars

Berlusconi avgick som premiärminister 2011 efter anklagelser om att han har haft sex med en minderårig prostituerad. Han friades senare eftersom det inte kunde styrkas att han visste hur gammal flickan var, men Berlusconi är fortfarande anklagad för att ha mutat vittnen i rättegången.

2013 förbjöds han att inneha offentliga ämbeten efter en fällande dom för skattefusk.

Berlusconi hoppas nu att förbudet hävs då han åter har siktet inställt på att få en parlamentspost efter det italienska valet i mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer