Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För lantbrukaren Buenaventura Gonzalez är extremvärmen och torkan ett stort problem, som bara växer. Foto: SVT

Stora utmaningar för lantbrukarna i Sydeuropa när extremvärmen fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Delar av södra Europa hukar nu under årets andra värmebölja med extremt varmt väder med temperaturer upp mot 43 grader. För spanska lantbrukare innebär värmen fortsatta utmaningar under ett år som redan varit ovanligt torrt.

– Ärligt talat är framtiden becksvart, säger lantbrukaren Buenaventura Gonzalez.

Den tryckande hettan som drabbat den Iberiska halvön de senaste dagarna, med temperaturer över 40 grader, är flera grader över snittemperaturen för årstiden, skriver The Guardian som hänvisar till data från vädertjänsten MetDesk.

Värmen väntas fortsätta stiga fram till åtminstone den 14 juli, med temperaturer upp mot 46 grader i bland annat Sevilla, enligt Spaniens meteorologiska institut AEMET.

Tidigare i juni kom den tidigaste värmeböljan i Spanien på 40 år och enligt AEMET har värmeböljor i landet blivit fem gånger så vanligt under 2000-talet

En av utmaningarna för lantbrukarna i Sydeuropa är tillgången till vatten. Buenaventura Gonzalez har i år behövt gräva 80 meter djupt för att komma åt grundvattnet och framtiden för lantbruket på gården ser mörk ut.

– Finns det inget vatten, finns det inget liv.

I Italien har myndigheterna utlyst ett nödläge i fem regioner i norr som drabbats svårt av hård torka. Där upplever man de lägsta vattennivåerna på 70 år.

– Jorden har blivit torr som i en öken, säger lantbrukaren Claudio Boccarelli i Toscana till SVT.

Följ med till spanska Buenaventuras knastertorra vetefält i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.