Två kvinnor bär ansiktsmask under ett dansframträdande i Bukarest i Rumänien. Foto: AP/TT

Dessa regler gäller för munskydd i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att munskydd används i offentliga miljöer där det inte går att hålla en meters avstånd. Samtidigt har frågan varit omdebatterad i flera länder. Reglerna för hur och när man ska täcka mun och näsa varierar i Europa. SVT Nyheter har kartlagt de olika ländernas hållning.

Belgien

Från 12 år är det obligatoriskt att täcka mun och näsa i kollektivtrafiken, butiker, museer, bibliotek och biografer. Från den 25 juli gäller samma regler även på shoppinggator, marknader och i offentliga byggnader. Landets borgmästare har också fått befogenhet att implementera lokala regler för munskydd.

Bulgarien

Det är krav på munskydd eller att täcka näsa och mun på annat sätt i alla offentliga inomhuslokaler, utom på restauranger, kaféer och barer. På offentliga platser utomhus är finns inget krav men det rekommenderas.

Cypern

Det är inte obligatoriskt att använda munskydd men det rekommenderas i till exempel mataffärer och frisörsalonger.

Danmark

Nej. Danska myndigheter överväger möjligheten att rekommendera användning av munskydd i vissa situationer om andra försiktighetsåtgärder inte kan slutföras.

Estland

Det är inte obligatoriskt att bära munskydd, men det rekommenderas om det inte är möjligt att hålla ett rimligt fysiskt avstånd.

Finland

Man måste inte ha munskydd, men kan använda det på platser där det inte går att hålla tillräckligt avstånd.

Frankrike

Alla över 11 år måste bära munskydd i kollektivtrafiken, taxoresor, på restauranger, caféer och barer. Även elever och lärare ska bära dem under skoltid.

Grekland

Inom vissa professioner är det obligatoriskt att bära munskydd och även i kollektivtrafiken. Det rekommenderas även att man bär dem på offentliga platser.

Irland

Att täcka mun och näsa rekommenderas i situationer där det är svårt att hålla social distans som till exempel i butiker eller i kollektivtrafiken.

Italien

Det är obligatoriskt för barn över sex år att använda munskydd i slutna utrymmen, exempelvis olika transportmedel. Vid vistelse utanför hemmet rekommenderas användning av munskydd.

Kroatien

Munskydd ska användas i kollektivtrafiken och i butiker, men det rekommenderas även att man använder det på övriga offentliga platser.

Lettland

Användning av munskydd eller halsdukar som täcker näsa och mun är obligatoriskt i kollektivtrafiken om det inte är möjligt att hålla två meters avstånd eller om personerna kommer från länder med en incidens högre än 15 personer per 100 000 invånare.

Litauen

Alla måste använda munskydd på marknader och andra offentliga handelsplatser, vid evenemang, på stationer och hållplatser och andra samlingsplatser.

Luxemburg

Munskydd är obligatoriska när det sociala avståndet på två meter inte kan respekteras på platser som är öppna för allmänheten samt i kollektivtrafiken.

Malta

Användning av munskydd är obligatoriskt på alla offentliga platser och rekommenderas när man besöker äldre eller utsatta personer.

Nederländerna

Användning av munskydd är obligatoriskt i kollektivtrafiken för alla passagerare som är över 13 år.

Norge

Förutom under resor med flyg finns inget krav på användning av munskydd.

Polen

Ansiktstäckning är inte längre obligatoriskt i det offentliga rummet om det sociala avståndstagandet respekteras, men är fortsatt obligatorisk i butiker, kollektivtrafik, och religiösa byggnader.

Portugal

Det är obligatoriskt med munskydd i kollektivtrafiken och i serviceinrättningar, butiker, stormarknader och vid utomhussammankomster. I slutna utrymmen får max fem personer vistas per 100 m².

Rumänien

Användning av munskydd är obligatoriskt i alla slutna offentliga utrymmen, kommersiella utrymmen, kollektivtrafik samt på arbetsplatser.

Schweiz

Från och med den 6 juli måste passagerare över 12 år bära munskydd i schweizisk kollektivtrafik. Från och med den 20 juni krävs användning av munskydd vid offentliga demonstrationer.

Slovakien

Det är frivilligt att använda munskydd utomhus när det går att hålla avstånd till andra. Det är obligatoriskt att använda munskydd inomhus.

Slovenien

Munskydd är obligatoriskt i offentliga lokaler och i kollektivtrafiken.

Spanien

Ansiktsmasker är obligatorisk för personer över sex år i offentligheten. Det gäller även utomhus, förutsatt att det inte går att hålla ett avstånd på minst 1,5 meter.

Storbritannien

Den som vill besöka en affär i England måste från och med den 24 juli bära munskydd. Det är även obligatoriskt med munskydd i kollektivtrafiken.

Tjeckien

Användning av munskydd är obligatoriskt i vissa områden.

Tyskland

Sedan slutet av april kräver alla tyska delstater att man täcker näsa och mun med ett enkelt munskydd i kollektivtrafiken och i butiker.

Ungern

Personer som besöker butiker, marknader och köpcentrum eller reser kollektivt eller taxi måste använda munskydd eller på annat sätt täcka sina ansikten.

Österrike

En mask måste bäras i kollektivtrafiken och under taxiresor och under inomhusevenemang, om inte andra skyddsåtgärder finns på plats så som plexiglasrutor. Särskilda bestämmelser gäller för delstaterna Oberösterreich och Kärnten.

Källa: Re-open EU, Sweden Abroad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.