”Det är ingen som längre reagerar på flyglarmen”

Uppdaterad
Publicerad

Flyglarmen går ganska ofta och är väldigt långa. Men ingen orkar riktigt reagera på varningssignalerna längre, berättar SVT:s reporter Elin Jönsson på plats i östra Ukraina.

– De stannar inte upp, det är nästan som att de inte hör larmen, säger hon i Morgonstudion special.

Elin Jönsson och fotograf Niclas Berglund befinner sig i industristaden Dnipro, sydost om huvudstaden Kiev. Ukrainas fjärde största stad.

– På natten när vi går ner i skyddsrummen så är vi helt ensamma där, fast vi bor på ett hotell där det bor många andra människor.

Kriget i Ukraina

Där de befinner sig är det ganska lugnt. Men Pavlohrad, en förstad öster om Dnipro, utsattes natten till söndag för en robotattack. Enligt regionguvernören Valentyn Reznichenko träffade missiler tågspår och industriell infrastruktur. En person ska ha dött i attacken.

”Innebär flera civila offer”

Skillnaden i människors förhållningssätt gentemot kriget är enligt Elin Jönsson stor jämfört för drygt en månad sedan då SVT:s team, då de var i staden Ivano-Frankivsk.

Nu uppmanar invånare dem i stället att ”ta hand er” och inte gå ner skyddsrummen.

– Om man tänker på hur många bostadshus som har beskjutits under kriget så är det ganska få i dem som har dött, och det beror ju på att människor har sökt skydd. Så det känns ändå allvarligt att människor nu slutat reagera på dem, för det kommer innebära att vi kommer att se flera civila offer framöver, säger Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet