Foto: TT

Det föreföll som om Trump hämnades

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trumps första presskonferens sedan i somras handlade förstås till stor del om de komprometterande, men obekräftade, uppgifter som ska finnas i Ryssland om den tillträdande amerikanske presidenten.

Bengt Norborg

utrikesreporter

Rapporten ingick i en genomgång med de amerikanska säkerhetstjänsterna som president Obama, tillträdande president Trump och höga kongressledare fick i förra veckan. Informationen var skadlig, både politiskt och personligt, för Donald Trump och för USA, och ska ha lämnats av en före detta brittisk agent, som i sin tur fått den från ryska säkerhetskällor.

”Nonsens”

Uppgifterna lär ha samlats in under de många besök Donald Trump gjort i Moskva genom åren. De obestyrkta uppgifterna cirkulerade redan i höstas och ansågs så allvarliga att säkerhetstjänsterna kallade till förra veckans möte i hopp om att hinna före eventuella läckor.

Donald Trump slog dock tillbaka direkt på presskonferensen.

– Nonsens, det är påhittat, sa den tillträdande presidenten och tillade att det var en skam att falska nyheter publiceras av vissa medier.

Men han tillstod att Ryssland självklart hackat sig in i amerikanska servrar, liksom andra länder gjort, inte minst Kina. Trump menade sedan att när han tillträtt kommer president Putin inte att göra det mer, att Putin kommer att respektera USA mer än tidigare. Trump antydde också än en gång att han kan komma bättre överens med Putin än andra och att det kan gagna USA, inte minst i kampen mot IS.

Försökte tysta CNN

Det blev också en aldrig tidigare skådad skrikmatch mellan ett nyhetsbolag, CNN, och en snart nybliven president. När CNN ville ställa en fråga vägrade Trump att låta nyhetskanalen få ordet. Trump försökte tysta CNN och bestämde att en annan journalist skulle få ordet. Det föreföll som om Trump hämnades på CNN som han menar inte har betett sig ansvarsfullt när man publicerade rapporten med det obekräftade materialet om Trump i Ryssland. Han anklagade sedan indirekt säkerhetstjänsterna i USA för att ha läckt informationen och som alltså skulle kunna utnyttjas som hållhake på Donald Trump och skada USA.

Uppgifterna beskriver en sexvideo med prostituerade i Moskva 2013 och att Trump ska ha känt till och understött de påstådda ryska försöken att påverka utgången i det amerikanska presidentvalet till Trumps fördel. Servrarna som hackades och mejlen som läcktes för att skada Clinton-kampanjen, skulle bytas mot att Trump inte lade sig i den ryska interventionen i Ukraina.

Den brittiske ex-agenten som sägs ha spritt uppgifterna anses av amerikansk underrättelsetjänst som en sedan tidigare pålitlig källa. Han ska dock ha fått informationen från ryska källor och sedan i sin tur vidarebefordrat materialet till en lobbyfirma i Washington som betalats av anhängare till Demokraterna.

Lovade bli bra president

Presskonferensen handlade också om de eventuella intressekonflikter den tillträdande presidenten riskerar att hamna i när han svurit presidenteden. Detta i första hand med tanke på Trumps många affärsprojekt över hela världen och hans i mångas ögon kontroversiella val av ministerkandidater och medarbetare som ska ingå i den närmaste maktkretsen. Men Trumps svar på frågorna blev att låta ett juridiskt ombud från en advokatfirma redogöra för hur hans söner nu kommer att ta över hans affärer och att Trump själv kommer att isoleras som president från sina affärsintressen.

Donald Trump försäkrade dessutom, sin vana trogen, att han blir en otroligt bra president – omgiven av alla briljanta människor han nu väljer att arbeta med. Och han lovade också:

– Jag kommer att bli den största jobb-skaparen som Gud någonsin skapat!

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.