Det här är ryska organisationen Memorial – på 60 sekunder

Uppdaterad
Publicerad

Ryska organisationen Memorial står åtalad för brott mot den så kallad ”agentlagen” som tvingar organisationer som får utländsk finansiering att anmäla sig och markera sina publikationer.

Memorial skapades 1989 i Ryssland för att dokumentera repressioner under stalintiden. Den dokumenterar också andra människorättfrågor.

2014 stämplades organisationen som ”utländsk agent” enligt den så kallade ”agentlagen” och nu åtalas Memorial för att ha brutit mot lagen.

– Man får inte lägga ner en organisation som i många år, har skyddat konkreta människor av ”tekniska anledningar”, säger Elena Zhemkova, vd Int. Memorial och Memorial Human Rights Centre.

2022 tilldelades Memorial Nobels fredspris, tillsammans med den belarusiske människorättskämpen Ales Bjaljatski och den ukrainska människorättsorganisationen Center for Civil Liberties.

Se mer om Memorial i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.