AR-15, halvautomatiska vapen, av samma typ som gärningsmannnen i Orlandodådet använde. Foto: TT

Enklare köpa halvautomatiska gevär än göra abort i Florida

Uppdaterad
Publicerad

Abort, körkort och äktenskapslicens. Det finns en rad saker som är betydligt mer komplicerade i Florida jämfört med att köpa ett halvautomatiskt gevär. Två dagar efter masskjutningen i Orlando lyckades Huffington Posts reporter komma över ett sådant vapen helt lagligt på bara 38 minuter.

Den utpekade Orlandoterroristen Omar Mateen dödade minst 49 personer på nattklubben Pulse för en dryg vecka sedan, i den värsta masskjutningen i USA:s moderna historia.

Slagning i databaser

Åtta dagar före dådet köpte han mordvapnet i en vapenbutik i hemstaden S:t Lucie. Ägaren till butiken uppger att 29-åringen klarade bakgrundskontrollen, som i Florida i princip består av en slagning i databaser för att se om personen är dömd för brott, eftersöks av polis eller har kontaktförbud på grund av våld i hemmet.

Två dagar efter Orlandoskjutningen testade tidningen Huffington Posts reporter att köpa ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15 i en butik i Orlando. Det tog bara 38 minuter innan han gick ut ur affären med vapnet, som liknar det som Mateen använde vid masskjutningen.

Svårare än vapenköp

I Florida finns det en rad saker som är svårare än att köpa ett halvautomatiskt gevär. Här är några enligt tidningarna Rolling Stone och Huffington Post.

  • Abort En kvinna som vill göra abort måste genomgå ultraljudsundersökning och få personlig rådgivning. Därefter måste hon vänta 24 timmar innan aborten kan utföras.
  • Donera blod Män som har haft sex med andra män måste vänta i ett år för att få donera blod. Regeln härstammar från 1985, då sjukdomen aids började sprida sig.
  • Körkort För att få ett körkort måste du visa upp födelsebevis eller pass, styrka ditt socialförsäkringsnummer och adress, gå en fyra timmar lång kurs i trafikregler och drogmissbruk samt klara ett skriftligt test och köra upp. Dessutom måste du ha 50 timmar dokumenterade timmar bakom ratten.
  • Solpaneler Många vapenaffärer erbjuder avbetalningsplaner. Så är inte fallet för solpaneler, då du måste vara redo att hosta upp hela summan på stående fot.
  • Exotiska djur För att få tillstånd att äga ett exotiskt djur, exempelvis en komodovaran, måste du kunna bevisa att du har minst ett års – inte mindre än 1.000 timmar – dokumenterad erfarenhet av att ta hand om djuret. Det krävs också två personliga referenser och anställningsbevis.
  • Äktenskapslicens Om du inte vill ta en fyra timmar lång kurs måste du vänta tre dagar för att få en äktenskapslicens.
  • Handeldvapen För att få köpa ett handeldvapen finns en obligatorisk väntetid på tre dagar. Däremot går det bra att promenera från affären med ett automatvapen på stört.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Orlando

Mer i ämnet