Här ligger snötäcket över Sahara. Foto: Reuters/SVT

Snön föll i Sahara – fjärde gången på 42 år

Uppdaterad
Publicerad

För fjärde gången på 42 år har det snöat vid den Algeriska staden Aïn Sefra i Sahara. Snöfall är mycket sällsynt i Sahara, trots att det kan bli kallt på nätterna.

– Jag tyckte det var väldigt fascinerande att se snö blandat med sand. Det bildade väldigt vackra mönster eftersom det säkert har blåst lite, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Aïn Sefra ligger på ett högland mellan Atlasbergen, staden är känd som ”Porten till öknen”. Medeltemperaturen i området är normalt mellan 6 och 18 grader i januari.

I staden har det tidigare snöat både 2017 och 2018. Men innan dess hade man inte sett snö sedan februari 1979.

– Det är lite spännande att det har inträffat tre gånger på väldigt kort tid. Men det är svårt att säga om det är en trend eller bara tillfälligheter med så få observationer. Jag tror vi måste vänta ett tag innan vi kan dra några slutsatser, säger SVT:s meteorolog Nitsan Cohen.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.