Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Trots ett berg av korruptionsåtal så är ex-presidenten Jacob Zuma tillbaka med ett nytt parti.” – Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om vad som kan bli avgörande i ödesvalet i Sydafrika. Foto: AP Photo/Themba Hadebe

Det kan avgöra ödesvalet i Sydafrika

Publicerad

Trettio år in i demokratin går Sydafrika till ödesval. För första gången sedan 1994 ser ANC ut att hamna under femtio procent och därmed tappa sin majoritet. Missnöjet med situationen i landet är enorm. Korruption, kriminalitet och arbetslöshet skenar.

Enligt opinionsundersökningar kan ANC hamna en bit under femtio procent, kanske närmare fyrtio.

Att partiet är satt under press märks. SVT som är på plats i landet för valet noterar att de sedvanliga strömavbrotten uteblivit. ANC har gjort allt för att samhällsservicen ska fungera inför valet. Och för ett par veckor sedan sjösattes en omfattande sjukvårdsreform som ska garantera likvärdig vård för alla. En reform som kritikerna menar inte kan finansieras utan är rent valfläsk.

Det är tydligt att sydafrikanerna kräver förändring i årets val, men vilka faktorer är avgörande? Se videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.