KRF:s partiledare Knut Arild Hareide anländer till partiets extrainsatta landsmöte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix / TT

Analys: Det lilla partiet som bestämmer Norges politiska framtid

Uppdaterad
Publicerad

ANALYS · Ett stort kliv åt höger eller åt vänster? Det lilla partiet Kristelig Folkeparti står i mitten och har makten att bestämma Norges politiska framtid. In i det sista är det dock osäkert vilken riktning partiet kommer att välja.

Marie Nordstrand, utrikesreporter SVT Nyheter.

Marie Nordstrand

Utrikesreporter

Under fredagen ska det lilla kristdemokratiska partiet Kristelig Folkeparti (KRF) i Norge rösta om både sin och landets framtid. Detta efter att partiledaren Knut Arild Hareide i slutet av september sagt att han vill att partiet ska ta ett stort kliv åt vänster och gå in i en koalition med vänster- mittenblocket (tillsammans med Arbeidepartiet och Senterpartiet). Något som skulle leda till att den borgerliga regeringen kommer att falla.

KRF är i dag stödparti åt Norges regering. En regering som består av Hoyre, det liberala Venstre och det populistiska Fremskrittspartiet. 

Litet parti med stor makt

Trots att KRF bara har åtta mandat i Stortinget, Norges riksdag, så kan regeringen inte fortsätta styra landet utan deras stöd då de inte längre skulle ha majoritet i riksdagen.

Anledningen till att KRF:s partiledare, Hareide vill sitta i en vänster- mittenkoalition är att partiet stadigt tappat väljarstöd sedan de blev stödparti år Erna Solbergs regering 2013. Det är så illa att de helt enkelt riskerar att inte komma över riksdagsspärren nästa val om man inte gör något drastiskt.  

Splittrat parti

Hareide menar också att KRF inte kan sitta i den borgerliga regeringen eftersom partiet står för långt ifrån det populistiska Fremskrittspartiet. Man tycker varken om deras retorik eller syn på invandringsfrågor. Men KRF är splittrat i frågan.

Många tycker att det är för drastiskt att stjälpa den sittande regeringen. Istället vill dom bli en del av den sittande borgerliga regeringen då partiet redan idag samarbetar med regeringen i många frågor. 

Öppen kamp

Utöver de två stora grupperna inom KRF som vill ingå i de olika regeringsalternativen, så vill en annan men betydligt mindre grupp i partiet fortsätta att stå utanför båda regeringsalternativen. 

Under de senaste veckorna har en öppen kamp mellan de olika grupperna i KRF utspelats då de olika norska länen, fylkena, valt vilka delegater som ska representera dem under dagens omröstning.

Det har varit väldigt jämt men slutligen har det skickats något fler delegater som säger att de ska rösta för att ingå i den sittande regeringen än i den rödgröna.

Hareide hotar att avgå

Loppet är dock inte över. Delegaterna kan fortfarande byta åsikt och in i det sista pågår lobbyverksamhet från de olika grupperna.  Tidigare idag avslöjade KRF:s partiledare att han kommer att avgå om hans sida förlorar.

Det finns redan nya kandidater som gjort anspråk på hans jobb men Hareide är populär och hotet om hans avhopp skulle kunna påverka osäkra medlemmar att rösta för en rödgrön regering.  Det är ingen tvekan om att KRF:s val idag kommer att påverka partiet som antingen tar ett stort kliv åt höger eller vänster.

Det är inte heller otroligt att partiet tagit en stor risk i att så öppet visa upp partiets splittring. Men den som verkligen har något att förlora eller vinna är Norges statsminister Erna Solberg som antingen kommer att få se sin dröm om en bred högerkoalition gå i uppfyllelse – eller rätt och slätt förlora makten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.