Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Michael Schulz, professor i freds- och utvecklingsforskning besvarar på tre frågor om eldupphöret mellan Hamas och Israel i klippet. Foto: Victor R. Caivano

Det talar för att eldupphöret håller

Uppdaterad
Publicerad

Eldupphöret mellan Israel och Hamas har inletts. Båda parterna har intresse av att villkoren efterföljs och att eldupphöret bibehålls. Men situationen är långt ifrån stadig.

Eldupphöret mellan Hamas och Israel inleddes klockan 06.00 på fredagsmorgonen. Men om någon av parterna skulle bryta något av eldupphörets villkor skulle kriget eskalera igen. 

– Det kan ju vara så att någon passar på att göra ett ingrepp, eller att israelerna till exempel fortsätter att bomba någon annanstans och Hamas avbryter, eller tvärtom, säger Michael Schultz, professor i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet. 

Krig mellan Israel och Hamas

Villkoren som ingick i överenskommelsen om tillfälligt eldupphör var bland annat att Hamas släpper 50 israeliska gisslan, att Israel släpper 150 palestinska fångar, och att lastbilar med förnödenheter släpps in i Gaza. Eldupphöret varar i fyra dagar. Under tiden ska det inte förekomma någon beskjutning.

Om endera parten upplever att den andra inte fullföljer överenskommelsen avbryts fångutväxlingen och kriget fortsätter.

– Det är ett väldigt känsligt läge där båda parterna över huvud taget inte litar på varandra, säger Michael Schultz.

Folket i Gaza är de största vinnarna

Michael Schultz menar att eldupphöret betyder mycket för båda parterna. Hamas behöver en paus i stridandet för att kunna omgruppera och förflytta sig. För Israel är gisslanutväxlingen oerhört viktig. Det är högt tryck från den israeliska befolkningen att få hem de kidnappade.  

Men de som vinner mest på eldupphöret, kortsiktigt sett, är enligt Michael Schultz folket i Gaza. 

– För människorna i Gaza är varje andrum en möjlighet att få komma åt förnödenheter, mediciner, vatten, el och så vidare. De får en mänsklig paus i ett horribelt krig.

I klippet hör du Michael Schultz berätta vad som talar för och emot att eldupphöret håller. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet