Foto: TT

Det vita kravet på dialog

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals människor – de flesta klädda i vitt – har samlats i Madrid och Barcelona, med krav på dialog mellan den spanska centralregeringen och självständighetsivrare i Katalonien.

Rörelsen bakom demonstrationen, som kallar sig ”Ska vi prata?”, har manat människor att klä sig vitt och inte ta med några flaggor, varken spanska eller katalanska.

Desto fler flaggor – spanska – syntes i en demonstration i Madrid mot självständighet för Katalonien.

Kataloniens självständighetskamp

– Jag har kommit hit för att jag känner mig väldigt spansk och för att det som hänt gör mig väldigt ledsen, säger en av deltagarna, 47-åriga Rosa Borras till nyhetsbyrån Reuters.

Överväger ”vapenvila”

Sprickan mellan myndigheterna i Barcelona och Madrid har djupnat, efter förra helgens folkomröstning om självständighet för Katalonien. Men under helgen syntes vissa små tecken på en något försonligare ton mellan parterna, efter att centralregeringens representant i Katalonien bett om ursäkt för polisvåldet under folkomröstningen.

Regionministern Santi Vila, som är nära allierad med den katalanska regionpresidenten Carles Puigdemont, säger att separatisterna är redo att överväga en ”vapenvila” med myndigheterna i Madrid, rapporterar AFP.

– Det måste finnas ett engagemang för dialog, sade självständighetsaktivisten Jordi Cuixart till katalansk radio under lördagen.

På tisdag klockan 18 ska regionpresidenten Carles Puigdemont uttala sig i parlamentet om ”den nuvarande politiska situationen”, vilket skulle kunna vara ett tillfälle att utropa självständighet.

Den katalanska självständighetsrörelsen

I folkomröstningen den 1 oktober fick väljarna svara på frågan ”Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?”.

Den regionala styrande koalitionen har sagt att självständighet skulle utropas inom två dygn vid ett ja-resultat.

Och ja blev det. Av totalt 5,3 miljoner röstberättigade deltog uppemot 2,3 miljoner, vilket motsvarar 42,3 procent, enligt det katalanska regionstyret. Cirka 90 procent av dem som röstade sade ja till självständighet.

Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till.

Några av motiven för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt tunga Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.

Folkomröstningen har förbjudits av Spaniens författningsdomstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet