Foto: TT

Detta är ANC:s nye ledare Cyril Ramaphosa

Uppdaterad
Publicerad

I dag stod det klart att Cyril Ramaphosa blir det sydafrikanska regeringspartiet ANC:s nye ledare. SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås är på plats i Johannesburg och har följt ANC-kongressen, som hållits i tre dagar.

Vem är Cyril Ramaphosa?

Han är landets vicepresident och har en lång historia inom ANC. Ramaphosa var en av de som deltog i förhandlingarna när det nya demokratiska Sydafrika skulle formas efter apartheids fall. Länge trodde många, och kanska särskilt Ramaphosa själv, att han skulle efterträda Nelson Mandela som ANC-ledare och president. Men istället blev det Thabo Mbeki och Cyril Ramaphosa lämnade politiken för en mycket framgångsrik tid i näringslivet, innan han till slut återvände till politiken 2012.

Vilken politik väntas Ramaphosa föra?

Cyril Ramaphosa är näringslivets darling. Bara spekulationer om att han skulle vinna fick landets valuta, randen, att ta ett glädjeskutt. Han gick till val på att bekämpa korruptionen och få igång Sydafrikas hackande ekonomi.

Är han populär hos folket?

Ja, särskilt i storstädernas medelklass, men även på andra håll. Han kanske är han särskilt populär jämfört med sin motståndare i kampen om ANC-ledarskapet, Nkosazana-Dlamini Zuma. Hon led svårt under sitt kampanjande av att hon är exfru till sittande president Jacob Zuma. Många såg henne som en fortsättning på en Zuma-dynasti.

Vilka blir Cyril Ramaphosas största utmaningar?

Den första och största utmaningen blir att hålla ihop det splittrade ANC. Om partiet ska kunna vinna valet som hålls nästa år måste ANC snabbt bilda en enad front och visa att de slagit in på en ny väg. Bort från alla korruptionsskandaler och det ineffektiva ledarskapet som präglat partiet under Jacob Zuma.

Har Ramaphosa själv några lik i garderoben?

Ja, det som förföljer honom är hans koppling till massakern som inträffade i Marikana 2012, då 34 gruvarbetare sköts ihjäl av polisen. Cyril Ramaphosa satt i styrelsen för gruvbolaget som de strejkande arbetarna var anställda vid. Ramaphosa anklagas för att ha stött polisens insats. Senare har han tvingats be om ursäkt för de han sagt om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.