Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
El Salvadors president, ​Nayib Bukele, är populär bland invånarna. SVT:s utrikesreporter Tigran Feiler listar tre anledningar till varför. Foto: Salvador Melendez

SVT:s korrespondent: Det är orsakerna bakom Nayib Bukeles popularitet

Publicerad

El Salvadors president Nayib Bukele kallar sig för ”världens coolaste diktator” och när han talade inför FN:s generalförsamling tog han en selfie och sa att ”några bilder på Instagram har större effekt än talet”. Men presidentens skyhöga förtroendesiffror har också baksidor.

– Den som öppet kritiserar presidenten hängs ut som bakåtsträvare eller landsförrädare, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

2019 vann Nayib Bukele presidentvalet med 53 procent av rösterna. Sedan dess har han revolutionerat politiken i landet och ses oftast som en avslappnad och trendig president. Men hur kommer det sig att Navid Bukele tagit landet med storm?

– Han har sin bakgrund inom reklam. Bukele kommunicerar direkt med medborgarna och har framgångsrikt byggt upp sitt varumärke, säger Tigran Feiler, SVT:s utrikesreporter.

Nayib Bukele har lyckats sätta landet på världskartan genom att exempelvis införa kryptovalutan Bitcoin till en officiell valuta. Något som har blivit en symbol för hur presidenten moderniserat landet.

Men han har också ifrågasatts och fått hård kritik. President Nayib Bukele har bland annat tidigare avsatt fem av landets högsta domare i en omröstning och därmed avlägsnat en sista spärr för sin maktutövning. Något som kritiserats av bland annat USA:s vice president Kamala Harris – som har twittrat ut sin oro för demokratins framtid i El Salvador.

I klippet ovan ges tre skäl till presidentens popularitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.