Utifrån ser man bara det här. Men innanför portarna döljer sig en över 100 meter lång gång, rakt in i Svalbards kärna. Foto: TT

BILDER: Detta är ”Domedagsbanken”

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 meter rakt in i det kallaste av berg, på den säkraste platsen jorden har att erbjuda, har tre underjordiska valv sprängts fram. I Svalbards inre sparas fröer och grödor från jordens alla hörn – som en slags säkerhetskopia i jätteformat.

Vad är ”Domedagsbanken”?

Den så kallade ”Domedagsbanken” är ett underjordiskt frölager i jätteformat. Det består av tre bergsvalv, två förvaringsrum och ett kontor, som ligger över 100 meter in i kalkstensberget utanför Longyearbyen på Svalbard. De tre valven omges av permafrost, vilket ska säkra kylan och hålla temperaturen på minus 18 grader.

Lagret byggdes på Svalbard på grund av att permafrosten utgör den säkraste garantin för att fröerna ska hållas nedkylda – oavsett vad som händer utanför. Foto: TT

Varför byggdes det?

Frölagret ska utgöra en sista reserv på världens fröer och grödor för att skydda dem från olika typer av katastrofer, krig eller brist på resurser. Den ska också fungera som en säkerhetskopia för att säkra upp fröers överlevnad i takt med att sädesproduktionen ökar och växtförädlingen gör att vissa grödor slutar odlas.

Frölagret invigdes i februari 2008, dess officiella namn är ”Svalbard globale frøhvelv”. Foto: TT

Varför just Svalbard?

Svalbard anses vara den säkraste platsen som finns att hitta på jorden för ett frölager. Det beror dels på läget – en fredlig plats som löper mindre risk att drabbas av katastrofer. Men framförallt byggdes de tre bergsvalven här på grund av permafrosten som garanterar att lagren hålls nedkylda även om strömmen skulle gå.

Sammanlagt finns omkring 860.000 olika sorters frön från hela världen i valvet som också kallas för ”Noaks sädesark”. Foto: TT

Hur länge kommer fröerna att klara sig?

En evighet, om man ska tro Nordic Genetic Resource Centre som sköter valvet. Teoretiskt sett ska grödorna kunna leva i tusentals år på grund av den ständiga kylan de omges av. Men uppvärmningen är ett problem även på Svalbard, extrema temperaturer gjorde bland annat att vatten kunde läcka in i tunnelmynningen – det nådde dock aldrig lagren.

LÄS MER: Vatten har läckt in i ”Domedagsbanken”

Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.