Ican-aktivister protesterar i Berlin mot USA och Nordkoreas kärnvapenskrammel. Foto: TT

Detta är ICAN – årets fredspristagare

Uppdaterad
Publicerad

”Den ledande civilsamhälleliga aktören i kampen för ett förbud mot kärnvapen reglerat i internationell rätt”. Så beskriver norska Nobelkommittén årets fredspristagare ICAN.

Vilka är de?

ICAN – International Campaign to Abolish Nuclear Weapons – är en internationell kampanj för att avskaffa kärnvapnen och det hot dessa utgör mot hela jordens befolkning. Organisationen grundades 2007 i Melbourne, Australien, och har sitt huvudkontor i Genève, Schweiz.

Nobels fredspris 2017

Högsta ansvariga samordnare för ICAN är svenskan Beatrice Fihn. De svenska organisationerna som är med och driver ICAN är Svenska läkare mot kärnvapen och IKFF, Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet. Bland medlemmarna finns bland annat Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Vad gör de?

ICAN är ett slags paraplyorganisation, en allians av 468 olika icke-statliga organisationer (så kallade NGO:s) i drygt hundra länder, med syfte att främja anslutning till och genomförande av FN-konventionen om kärnvapenförbud.

ICAN organiserar globala aktioner och samarbetar bland annat med överlevande från atombombningarna av Hiroshima och Nagasaki. Bland de som gett sitt stöd till kampanjen finns Nobelpristagarna Desmond Tutu och Dalai lama.

Vad har de uppnått?

I juli enades 122 länder om ett avtal om en FN-konvention om kärnvapenförbud, ett av dem var Sverige. För att den konventionen ska träda i kraft krävs att 50 länder ratificerar den.

Konventionen antogs i FN den 7 juli 2017, och har varit öppen för underskrift sedan 20 september i år. Då skrev 53 stater under konventionen, som träder i kraft 90 dagar därefter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobels fredspris 2017

Mer i ämnet