Här är förhandlarna som kan avgöra Ukrainas framtid

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsministrar, diplomater och rådgivare. Ukraina och Ryssland har inlett samtal efter den ryska invasionen – men vad har de kommit fram till, och vilka är det som sitter med runt bordet?

Den ena sidan vill se ett eldupphör och ett tillbakadragande av ryska trupper. Den andra sidan, Ryssland, har inte velat kommentera utåt vad de vill med samtalen.

Anders Lidén är tidigare diplomat och ambassadör med lång erfarenhet av förhandlingar. Han ser inga fel med att hålla samtal parterna emellan, men har svårt att se att det ska leda till något positivt.

– Här har vi en part som har invaderat en annan och vill förhandla med en pistol mot deras huvuden. Jag är inte särskilt optimistisk om att det kan nå fram till någonting. Så länge ryssarna kräver kapitulation kan man inte förvänta sig att ukrainarna ska gå med på någonting, säger han.

”Ligger inte i Ukrainas intresse”

Det Ryssland kan tänkas vilja ha är löften om att Ukraina inte ska gå med i Nato eller EU, menar Anders Lidén.

– Men det ligger absolut inte i Ukrainas intresse att gå med på det. Tvärtom är nog intresset för att gå med i EU eller Nato större än någonsin.

Oklart vad de kom fram till

Båda parterna var förtegna efter det första mötet. Kommentarerna de gav till media var kortfattade och utan detaljer.

Är det ett gott eller dåligt tecken?

– Det skulle kunna vara vilket som. Men eftersom att jag är pessimistisk ser jag det som ett dåligt tecken. Jag har inte sett eller hört något om några kompromisser från något håll.

Vilka är det som för Rysslands och Ukrainas talan runt bordet? Och vad har de sagt om vad de kom fram till? Se en sammanfattning i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.