Kommentar: Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Detta är Saudiarabien. Behövs det någon mer kommentar?

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det är mycket lätt att göra en kommentar till ett beslut att inte förlänga samarbetsavtalet med Saudiarabien.

Utrikespolitiska institutet utger på nätet utmärkta översikter om förhållandena i alla länder på jorden. landguiden.se heter de. En del av innehållet är gratis, en del måste man abonnera på.

Detta är ett kort utdrag ur landguiden.se som nyktert beskriver förhållandena i Saudiarabien. Detta är Saudiarabien:

Saudiavtalet

”Brotten mot de mänskliga rättigheterna är många. Tortyr, godtyckliga fängslanden, bristfälliga rättegångar och undermåliga fängelseförhållanden är några.”

Friheter saknas

”Yttrande-, religions-, rörelse- och föreningsfrihet saknas. Kvinnor diskrimineras kraftigt.

Sedan 1992 finns dock skrivna regler för landets styrelseskick. De är byggda på islamsk lag, sharia, och innehåller vissa individuella rättigheter. Några politiska rättigheter förekommer inte.

Sharia innebär att spöstraff utdelas för äktenskapsbrott och stöld straffas med en avhuggen hand. Dödsstraff är vanligt och utdöms ofta för mord, våldtäkt, väpnat rån och narkotikahandel.”

Halshuggning efter fredagsbönen

”Även äktenskapsbrott, homosexualitet och hädelse kan leda till dödsdom. Straffet verkställs med halshuggning, vanligen offentligt efter fredagsbönen.

Makten är samlad hos den talrika och extremt välbärgade kungasläkten Al Saud.

Politisk verksamhet är förbjuden och yttrandefriheten kraftigt beskuren. Dödsstraff är vanligt förekommande.”

Saknar inrikespolitik

”Saudiarabien saknar inrikespolitik i västerländsk mening. Landet kan närmast karakteriseras som ett utvidgat klansamhälle, styrt av kungafamiljen som genom oljan blivit exempellöst rik.

Staten drivs i princip som ett familjeföretag. Detta system grundar sin legitimitet på en allians från 1700-talet mellan den politiska och religiösa makten.” 

Behövs efter dessa beskrivningar någon mer kommentar?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Saudiavtalet

Mer i ämnet