Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Höga lågor slår upp mot himlen efter ett israeliskt luftangrepp i staden Gaza den 6 augusti. Hör SVT:s korrespondent om de senaste dagarnas utveckling i klippet. Foto: Markus Ljungholm/SVT & Ashraf Amra/AFP/TT

Detta har hänt: Upptrappningen på Gazaremsan

Uppdaterad
Publicerad

I början av augusti blossade den våldsamma konflikten mellan Israel och palestinier på Gazaremsan upp på nytt. Tiotals personer uppges ha dödats under attackerna, och båda sidor hävdar att man agerat i självförsvar.

Här är en kort sammanfattning av vad som hänt de senaste dagarna.

Tisdagen den 9 augusti

Tre palestinier har dödats i samband med att israeliska styrkor gjorde ett tillslag i Nablus på den ockuperade Västbanken, uppger palestiniernas hälsodepartement under tisdagen, och tillägger att minst 40 människor skadats. Detta trots att vapenvila trädde i kraft i söndagskväll mellan Israel och terrorstämplade Islamiska jihad.

Den israeliska militären uppger att palestinier kastade bland annat stenar, vilket möttes med skottlossning. Militären uppger även att en av de som dödades var en befälhavare:

”Terroristen Ibrahim al-Nabulsi dödades i staden Nablus”, skriver Israels militär i ett uttalande, och lägger till att även ”en annan terrorist i huset” dödades.

Ibrahim al-Nabulsi var en högt uppsatt person inom Al-Aqsa-martyrernas brigad.

Söndagen den 7 augusti

Beskjutningen mellan Israel och Islamiska jihad fortsatte sedan in på söndagen. Enligt palestinska myndigheter uppgick antalet döda till sammanlagt 44 innan en vapenvila kunde nås.

Beskedet om ett uppehåll i konflikten kom efter att Egypten medlat mellan parterna. Enligt en ledare för Islamiska jihad ska landet ha lovat att verka för att Israel ska frige två högt uppsatta medlemmar av rörelsen.

Vapenvilan trädde i kraft klockan 22.30 på söndagen, svensk tid. Enligt Times of Israel skickades enstaka raketer upp kort efter tidpunkten, men sedan dess tycks uppehållet respekteras.

Lördagen den 6 augusti

På lördagen fortsatte sedan raketerna vina mellan Israel och Gaza. Israel genomförde på nytt flygräder i Gaza och dödade ytterligare en högt uppsatt befälhavare i Islamiska jihad. Samtidigt genomfördes tillslag på den ockuperade Västbanken där ett 20-tal medlemmar av rörelsen greps, enligt Israels försvarsdepartement.

Islamiska jihad fortsatte å sin sida raketattackerna mot Israel, dock utan att åstadkomma några större skador.

Palestinska myndigheter räknade nu antalet döda till sammanlagt 29, varav sex var barn. Israeliska myndigheter förnekade dock ansvar och menade att barnen dödats när en raket som avfyrats av Islamiska jihad tog fel kurs.

Fredagen den 5 augusti

Den 5 augusti genomförde Israel flera flyganfall mot områden i Gaza. Målet uppgavs vara en befälhavare inom den militanta palestinska rörelsen Islamiska jihad, som terrorstämplats av såväl EU som USA. Attackerna sades vara ett svar på ”konkreta och överhängande hot” från rörelsen, och följde bara dagar efter att Israel stängt sina två gränsövergångar mot Gaza.

Representanter från Islamiska jihad bekräftade att befälhavaren dödats i angreppen, men enligt palestinska myndigheter i Gaza föll även civila offer för attackerna. Palestinas hälsodepartement uppgav att minst 15 personer, varav en femårig flicka, dödades.

Islamiska jihad svarade enligt egen utsago med att med att avfyra fler än 100 raketer mot Israel. Anfallet var ”ett första svar” mot Israels angrepp, enligt gruppen. Beskjutningen utlöste varningssirener i Israel, men ingen uppges ha kommit till skada, rapporterar AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.