Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Detta vet vi om åtalet mot Trump

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump åtalas misstänkt för 34 fall av bokföringsbrott i syfte att mörklägga utbetalningar till tre personer för flera hundra tusen dollar.

Samtliga åtalspunkter mot USA:s förre president Donald Trump rör bokföringsbrott kopplade till vad åklagaren menar var en mörkläggningsplan som Trump konspirerat tillsammans med bland annat sin dåvarande advokat Michael Cohen.

Trump har enligt åklagarna beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016.

Det gäller det omtalade fallet med porrskådespelaren Stephanie Clifford, känd som Stormy Daniels, som fått 130 000 dollar för att hålla tyst om en tillfällig sexuell relation mellan henne och Donald Trump vid en golfturnering 2006.

Betalades via ombud

Vidare handlar det om 150 000 dollar som betalades till fotomodellen Karen McDougal, som också sagt sig ha en affär med Trump 2006. Hon lämnade in en stämning för att bli fri från ett avtal som hindrade henne från att öppet berätta om en affär med Trump.

Det tredje fallet gäller en portvakt som hotade att gå ut med information om att Trump hade ett utomäktenskapligt barn. Han ska ha fått 30 000 dollar.

Skrev under checkar

Trump ska sedan månadsvis ha skrivit ut checkar till Cohen, varav några var utställda från presidentens eget bankkonto. Det är dessa elva checkar som utgör en stor del av åtalet, då de bokfördes ”bedrägligt”.

Trump påstår att överföringarna till Cohen har gällt juridiska tjänster, något som inte stämmer enligt distriktsåklagaren Alvin Bragg som hänvisar till den bevisning som påträffades i Trumps residens förra året.

Åklagaren menar att Trump har genomfört en mörkläggningsplan, en så kallad ”catch and kill-scheme” som bryter mot New Yorks valkampanjslag.

Donald Trump nekar till brott i samtliga fall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.