Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kartläggningen av den israeliska markoperationen – de här slutsatserna kan vi dra av soldaternas bilder. Foto: Mapcreator, Telegram

Detta vet vi om markoperationen i Rafah

Uppdaterad
Publicerad

Flyganfall, stridsvagnar och övertagna gränsövergångar. Sedan i måndags pågår en militär operation inne i Rafah i södra Gaza. SVT har analyserat bilderna som spridits och kartlagt händelseförloppet.

Under måndagen uppmanade Israels militär, IDF, befolkningen i delar av Rafah att evakuera inför ett planerat angrepp via bland annat sms och flygblad.

Senare samma dag rapporterades ett antal flyganfall mot Rafah, och under tisdagsmorgonen meddelade IDF att man hade tagit kontroll över gränsövergången mellan Rafah och Egypten.

SVT verifierar

Gränsövergången är den enda Gaza har mot ett annat land än Israel. IDF hävdar att övertagandet skedde efter underrättelseinformation om att övergången ”användes för terrorsyften”.

Över en miljon palestinier har flytt till Rafah under det nu sju månader långa kriget, och för många är det inte heller första gången de tvingas att fly. IDF har under en längre tid flaggat för en operation mot Rafah, som man menar är ett av Hamas sista fäste. Samtidigt pågår förhandlingar om vapenvila mellan Hamas och Israel.

Se händelseförloppet i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT verifierar

Mer i ämnet