Advokaterna Rik Vanreusel (mitten) och Georges-Henri Beauthier (till höger) pratar med journalister i Antwerpen efter torsdagens terrordom mot en iransk diplomat. Foto: AP Photo/Virginia Mayo

Diplomat från Iran döms för terror av domstol i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

En iransk diplomat döms till 20 års fängelse iBelgien, för delaktighet i planering av ett terrordåd motexiliranier i Paris 2018.

”Olagligt”, tycker regimen i Teheran.

Domen i det uppmärksammade fallet kom i Antwerpen på torsdagen, därdiplomaten och tre medanklagade ställdes inför rätta i höstas.

Det planerade attentatet avstyrdes genom en gemensam insats av franska, tyska och belgiska säkerhetstjänster. Diplomaten – Assadolah Assadi – greps då han var på semester i Tyskland och utlämnades därefter till Belgien, där två av de andra misstänkta gripits med innehav av ett halvt kilo sprängmedel.

– Domen pekar på två saker: att en diplomat inte har immunitet för brottsliga handlingar och den iranska statens ansvar i vad som skulle ha blivit ett blodbad, säger den belgiske advokaten Georges-Henri Beauthier till journalister utanför domstolen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Mål i Paris

Assadi var vid tillfället baserad i Wien i Österrike och försökte hänvisa till diplomatisk immunitet, vilket dock inte accepterades av tyska och belgiska myndigheter.

Målet ska ha varit en demonstration som hölls av den oppositionella iranska exilorganisationen Nationella motståndsrådet (NCRI) i Paris.

Ytterligare tre åtalade i rättegången – ett belgiskt-iranskt par och en iransk poet bosatt i Belgien – döms till mellan 15 och 18 års fängelse. De blir dessutom av med sina belgiska medborgarskap.

Rättegången har bland annat bjudit på bildbevis i form av övervakningsfilmer som visat hur diplomaten, utklädd till turist med hatt och kamera, överlämnar ett paket till paret under ett besök i Luxemburg.

Kräver åtgärder

Exiliranska kretsar ser rättsfallet i Antwerpen som ett bevis på hur regimen i Teheran är direkt inblandad i våld och terror.

– Det är regimen i sin helhet som står inför rätta här. Det handlar om statsterrorism, sade NCRI-ledaren Maryam Rajavi till nyhetsbyrån AFP inför domen.

Exilorganisationerna manar regeringarna i olika EU-länder att agera, bland annat genom att stänga iranska ambassader.

Analyseras i EU

EU-kommissionen ligger tills vidare lågt i sina kommentar, även om man påpekar att den dömde redan finns med på unions terrorlista.

– Vi ska analysera domen och dess konsekvenser i detalj. De här personernas agerande är oacceptabelt, säger en kommissionstalesman i Bryssel.

Från Iran kommer i sin tur beska uttalanden:

”Som vi har sagt många gånger tidigare så är hållandet av Assadolah Assadi, den juridiska processen och den färska domen olagliga och ett klart brott mot internationell lag”, heter det i ett uttalande från det iranska utrikesdepartementets talesman Said Khatibzadeh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.