Peter Beck tillsammans med Humanity star, ”mänsklighetens stjärna”. Foto: TT

”Diskokula” i rymden upprör

Publicerad

Om du tittar upp i himlen kan du möjligtvis få se stjärnhimlens senaste tillskott – en diskokula.

Men alla gillar inte Nya Zeelands första satellit.

Humanity star, ”Mänsklighetens stjärna”, är gjord av kolfiber med 65 reflekterande paneler och bör synas var du än befinner dig på jorden. Varje varv runt jorden tar 90 minuter och bör synas tydligast när den fångar solens strålar i samband med gryning och skymning.

Det är det privata rymdbolaget Rocket Lab som ligger bakom uppskjutningen av det som i praktiken är Nya Zeelands första satellit.

Vill skapa en gemensam upplevelse

Bolagets grundare Peter Beck säger i ett uttalande att han vill skapa en ”gemensam upplevelse” för människor på jorden, och att den sfäriska satelliten ska vara en påminnelse för vår sköra plats i universum.

– Jag hoppas att alla som ser den kommer att se förbi den och in i universums stora utbredning och tänka lite annorlunda om sitt liv och vad som är viktigt för mänskligheten, säger han.

”Har vandaliserat natten”

Utöver detta fyller ”Mänsklighetens stjärna” ingen funktion, jämfört med andra satelliter i omlopp.

Och alla är inte imponerade av tillskottet på stjärnhimlen.

Den brittiska astronomen Ian Griffin skriver på Twitter att Peter Beck har ”vandaliserat natten” och att Nya Zeelands första handling som en rymdresande nation ”tyvärr var att förorena natthimlen för hela mänskligheten”.

Enligt rymdbolaget själva kommer ”diskokulan” endast att synas under nio månader, innan den fallit så nära jorden att den brinner upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.