Foto: TT

Disney stäms för olaglig datainsamling i appar riktade till barn

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Kalifornien stämmer Disney och tre andra företag för att appar som de utvecklat i hemlighet ska ha samlat in information från barn under tretton år, utan föräldrarnas samtycke. Något som bryter mot federal lag, rapporterar Washington Post.

Enligt stämningen som lämnades in förra veckan, ska flera populära barn-appar ha samlat in privat information från användarna – information som sedan lämnats vidare för att användas i reklamsyfte, skriver Washington Post.

Olagligt i Kalifornien

Enligt kalifornisk lag får inte företag samla in eller ge vidare personlig data från användare under tretton år utan att deras föräldrar gett sitt samtycke. Och det är alltså det som flera populära appar från Disney enligt uppgift har gjort.

Några av apparna som Washington Post nämner är ”Disney Princess Palace Pets”, ”Where's my Water 2” ”Moana Island Life”.

Apparna ska, enligt stämningen, innehålla så kallade ”trackers”, mjukvara som samlar in information kring användarens datavanor. Information som sedan kan användas för att optimera reklam.

Disney: ”Stämningen är missriktad”

Disney själva säger att stämning är missriktad och att man ämnar bestrida den i rätten. Disney har ett robust lag-efterlevnadsprogram och använder en strikt data-insamlings policy för appar skapade och utvecklad för barn och familjer, sa företaget i ett uttalande på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.