Ett litet barn får träffa Musse Pigg på Disneyland. Foto: TT/SVT

Disneys plan: Byt ut alla maskotar i dräkter mot robotar

Uppdaterad
Publicerad

Att få en rejäl bamsekram av Musse Pigg eller Kalle Anka en dröm för många barn. Traditionellt sett har det varit människor inuti dräkterna som vandrar runt på företagets nöjesfält, men nu har Disneykoncernen nya planer, i framtiden kan alla glada barn som stormar Disneyland mötas av robotar istället.

Disney Research är nöjeskoncernens subdivision för forskning och utveckling, och mycket av det som produceras används på företagets nöjesfält världen över.

Att ha utklädda maskotar föreställandes populära karaktärer som Musse Pigg och Janne Långben som fritt vandrar runt har varit standard sedan första Disneyland öppnade i juli 1955.

Disney Research håller på att utveckla teknologi som ska tillåta människorna inne i dräkterna att helt bytas ut – mot robotar.

Härmar mänskliga rörelser

Konstruktionen bygger på ett nytt vatten- och luft-hybridhydrauliksystem, som tillåter roboten att på ett realistiskt vis härma mänskliga rörelsemönster. Robotarna skulle fjärrstyras av operatörer som befinner sig i närheten.

– Den hydrauliska roboten erbjuder oerhört snabba och smidiga rörelser, och realtidsfeedback till operatören från fastmonterade kameror tillåter denne att röra armar utan att se vad maskinen faktiskt gör, sade en talesperson för Disney Research.

När exakt alla barn kommer mötas av Disneys tilltänkta robotarmé står ännu oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer