Presidentkandidaten Milo Djukanovic kastade sin röst tidigare under dagen.

Djukanovic utropas till valvinnare i Montenegro

Publicerad

Montenegros tidigare premiärminister Milo Djukanovic har utropats till segrare i presidentvalet av sitt parti. Han har gått till val med löften om att föra landet närmre ett medlemskap i EU medan utmanare velat se närmare relation till Ryssland.

Med nästan 90 procent av rösterna räknade pekar allt på en storseger för vänsterkandidaten Djukanovic (DPS), som ska ha vunnit cirka 53 procent av rösterna mot främste konkurrenten Mladen Bojanics 33 procent.

– Milo Djukanovic är Montenegros nye president, säger partikollegan Milos Nikolic.

– Det här är en stor seger, en historisk seger.

Om resultatet står sig har DPS-kandidaten vunnit en tillräckligt stor röstandel för att slippa en andra valomgång. Det blir ett rejält styrkebesked från Djukanovic som gått till val på en EU-vänlig linje.

Pro-rysk konkurrent

Totalt sju kandidater ställde upp i presidentvalet och Djukanovics främsta konkurrent var pro-ryska Bojanic, som även har stöd från flera mindre oppositionspartier. Presidentposten i det lilla landet har traditionellt en ceremoniell funktion, men Djukanovic väntas ta en mer aktiv roll som president om han vinner valet.

56-åringen Djukanovic har varit en kraft i montenegrinsk politik sedan 1990-talet. Han har i sex olika omgångar tjänat som landets premiärminister, en post han i oktober 2016 lämnade över till partikamraten och nuvarande premiärminister Dusko Markovic.

Nato-medlem i fjol

Om Djukanovic verkligen vinner dagens val har han lovat att fortsätta föra Montenegro närmre EU. Landet blev medlem i försvarsalliansen Nato under 2017.

Men valkampanjen har också handlat mycket om landets stora problem med organiserad brottslighet, fattigdom och arbetslöshet. Ett 20-tal personer har mördats av organiserade kriminella bara de senaste två åren och arbetslösheten i landet med 620 000 invånare ligger på över 20 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.