I morse kom ett förslag till slut- dokument, där det bl.a. föreslås att 2010 blir slutdatum för att avskaffa exportsubventioner på livsmedel.
Frågan är viktig för fattiga länder, som menar att deras bönder utarmas av rika länders jordbruksstöd. EU, som lägger 43 proc av utgifterna på jord- bruksstöd, vill skjuta på slutdatumet.
Anklagelser
Mötet har – liksom tidigare år i Seattle, Cancun och Doha – präglats av långbänk och anklagelser.
Även EU:s 25 medlemsstater är splittrade i frågan om exportstödet. Sverige, med näringsminister Thomas Östros på plats, kan tänka sig 2010.
-Det här är ett stort problem. Hongkong får inte avslutas med att EU bromsar upp, säger Östros till TT på lördagen.
EU pekar i sin tur finger åt USA om tull- och kvotfrihet i de rika länderna för exempelvis textilprodukter från utvecklingsländer. EU har kommit längre, där tull- och kvotfrihet ska finnas 2009. USA skyddar däremot sin bomullsindustri.
”Udda allians”
I stort vill de fattiga länderna, nu också med stöd av medelinkomstländerna i den så kallade G 20-gruppen – med bland andra Indien, Brasilien och Kina – ha bort jordbruksstödet i de rika länderna. De rika vill i sin tur att de fattiga öppnar för industrivaror och service, som bank- och försäkringsmarknader.
Cristine Lagarde, Frankrikes vice handelsminister, säger till AP att EU slåss mot en ”udda allians av brasilianer, indier och amerikaner”.
Hon gav också G 20-länderna moteld.
-Dessa länder, som oavbrutet bett oss röra oss om jordbruket och som verkade helt uppriktiga, bromsar själva upp allt som rör industri och service.