Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör sälforskare Tom Arnbom på WWFom vad som kan ha orsakat döden av tusentals sälar. Foto: Privat, AP/TT

Sälforskaren om mystiska massdöden i Ryssland – detta kan ha hänt

Uppdaterad
Publicerad

Runt 2 500 döda sälar hittades vid Kaspiska havskusten i delrepubliken Dagestan i Ryssland. Än så länge är det oklart vad som har orsakat massdöden, enligt lokala myndigheter.

– Det kommer vi få veta om några veckor, efter obduktionerna, säger sälforskare på WWF Tom Arnbom, till SVT.

I lördags hittades runt 700 döda sälar, men i söndags ökade dödssiffran till 2 500. Det är högsta dödssiffra under de senaste tio åren, rapporterar BBC.

– Det är inga kulhål här, de har inte trampat ihjäl varandra, de har inte heller drunknat. Det mest troliga orsaken är hundvalpsvirus. Det finns en risk att det var miljögifter men då skulle inte så många sälar dö på en gång, säger Tom Arnbom på WWF.

Kaspiska sälen minskar kraftigt varje år med 5 till 8 procent, och det finns cirka 70 000 kvar, enligt WWF.

– Det är en ganska stor del av populationen som har dött. Men de kan komma tillbaka om förutsättningarna är de rätta, säger Arnbom.

Sälar är en stor konsument av fisk. Deras roll i ekosystemet är bland annat att reglera fisk och ta bort de döda fiskarna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Utrikes
Mer Nyheter