Till vänster ses en brygga från vilken badgäster för ett antal år sedan kunde bada i Döda havets säregna vatten. Nu befinner sig sjöns vatten flera hundra meter bort. Foto: SVT

Döda havets unika vatten och miljö hotas

Uppdaterad
Publicerad
En miljökatastrof hotar Döda havet. Vattenytan sjunker med en meter per år och det unika landskapet förändras snabbt.

Hydrologen Carmit Ish-Shalom tar oss med till en märklig formation i det sterila stenlandskapet, en fyrkantig hög helt täckt av ett pansar av salt och mineraler.

– För 30 år sedan var det här en badbrygga. Nu…

Hon tystnar och pekar mot sjön som nu ligger 300 meter bort.

– Jag är orolig för vad vi människor har ställt till med här.

Unik saltsjö med mytomspunna effekter

Döda havet är en unik plats, en fem mil lång saltsjö belägen 422 meter under havsytan. Här finns jorden lägst belägna punkt. I alla tider har folk begett sig hit för att flyta runt i det salta, egendomligt oljiga vattnet eller smeta in sig med den alkaliska gyttjan som påstås ha hälsobringande egenskaper.

I dag är detta ett hotat landskap. I takt med att vattnet drar sig undan undermineras marken och slukhål uppkommer utan förvarning. Stora delar av kuststräckan på den israeliska sidan av sjön är i dag avspärrad.

Vägarna ruttnar bort

Vi kliver över ett stängsel och går in på det som till förra året var en turistanläggning med bungalows, restauranger och bad. Vid infarten har asfaltsvägen skurits itu av ett 20 meter stort slukhål.

Längre in finns flera hål som ser ut som bombkratrar. En bil bromsar in och en ropar att marken är genomrutten och att vi måste ge oss av.

Vattenbehov dränerar tillflödet

Det finns flera förklaringar till att Döda havet snabbt minskar i storlek. Den viktigaste är att Jordanfloden, saltsjöns enda tillflöde, bara är en rännil i jämförelse med förr. 90 procent av flodens vatten försvinner till bevattningsanläggningar och annat innan utloppet i Döda havet.

Vatten är en bristvara i dessa trakter och det bedöms som utsiktslöst att försöka stoppa åderlåtningen på Jordanflodens vatten.

Planer på pipelines

Hydrologen Carmit Ish-Shalom hoppas på en planerad pipeline genom Jordanien. Tanken är att pumpa vatten från Röda havet till Döda havet.

– Men det kommer inte att räcka. I bästa fall kommer vattenytan att sjunka lite långsammare i framtiden, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer