Filmer från Ecuador visar döda kroppar på gatorna

Uppdaterad
Publicerad

I Latinamerika sprids oron över coronaviruset. Ecuador har hittills drabbats hårdast sett till befolkningsmängd och inifrån landets största stad Guayaquil sprids nu filmer i sociala medier som visar döda kroppar på gatorna.

Att det nya coronaviruset sprider sig olika snabbt i olika delar av världen har varit tydligt de senaste veckorna. Latinamerika har hittills varit relativt förskonad från en större smittspridning, men mörkertalet misstänks samtidigt vara stort och nu växer oron.

Inte minst i Guayaquil, Ecuadors största stad. Här bor 2,3 miljoner människor och av de hittills 122 dödsfallen som registrerats i landet har mer än hälften inträffat i Guayaquil. En siffra som väntas stiga.

– Vi är medvetna om att de officiella siffrorna varken motsvarar det verkliga antalet smittade eller döda, medger president Lenín Moreno i ett tal till nationen.

Filmer visar döda kroppar på gatan

Bristen på ambulanser och bårhusplatser är stor och invånare vittnar om att ha kvarlevor av avlidna anhöriga hemma i mer än ett dygn i väntan på transport, rapporter tidningen El Universo. I de fallen rör det sig ofta om personer som inte har dött av covid-19, utan av andra livshotande sjukdomar, men som på grund av coronasmittans belastning på sjukvården hamnar längre ner på priolistan.

Ecuadors regering har samtidigt infört strikta restriktioner, med ett 15 timmar långt utegångsförbud mellan klockan 14 och 05 varje dag. I sociala medier har filmklipp publicerats som visar döda kroppar på gatan, bara delvis täckta av blåa plaststynken.

”Vad händer i Guayaquil? Det ligger lik i hemmen, på trottoarerna, i gathörnen” twittrade stadens borgmästare Cynthia Viteri redan förra veckan. 

”Kan inte längre underskatta viruset”

Nu används Ecuador som ett avskräckande exempel bland andra latinamerikanska länder, rapporterar El Universo.

Bland annat har El Salvadors president Nayib Bukele uppmärksammat situationen på Twitter.

”Efter att ha sett vad som händer i Ecuador kan vi inte längre underskatta vad det här viruset kan göra” skriver Bukele.

Brasilien är det land i Latinamerika som har rapporterat in flest dödsfall, i skrivande stund 327, vilket inte är konstig med tanke på det stora landets befolkningsmängd (och det faktum att president Jair Bolsonaro avfärdar riskerna med covid-19).

En anledning till att Ecuador drabbats så hårt kan vara landets tidigare täta flygrafik med Spanien, rapporter spanska BBC. I dagsläget har dock samtliga länder i Latinamerika mer eller mindre helt stängt sina gränser, i förhoppningen att dämpa smittspridningen innan den ökar i omfattning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.