Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Min mamma är rätt skakad, berättar Cole Korchek som blev vittne till skjutningen vid köpcentrumet i Allen. Foto: Reuters

Åtta döda efter köpcenterskjutning i Texas – även skytten är död

Uppdaterad
Publicerad

Minst nio personer har dödats och flera skadats vid en skjutning på ett köpcentrum i Texas, USA. En av de döda är skytten.

Polisen fick larmet om skottlossningen i köpcentrumet i Allen norr om Dallas på eftermiddagen, lokal tid.

Under natten meddelade polisen att skytten dödat åtta personer och skadat sju. För tre av de skadade är tillståndet kritiskt.

Skytten sköts till döds av en polis som besökte köpcentret i ett rutinärende. Enligt polisen ska mannen agerat ensam. Motivet är ännu okänt.

Gömde sig i provrum

Fontayne Payton befann sig i en klädbutik i köpcentret när skottlossningen utbröt.

– Det var så högt, det lät som att det var precis utanför, säger Payton.

Människorna som befann sig i butiken försvann åt alla håll innan personalen lyckades samla dem och ta dem först till provrummen och sedan in i ett låst rum. När de senare fick klartecken att lämna butiken såg Payton krossade rutor och blodspår. Väl ute ur butiken såg han också kroppar på marken.

– Jag hoppas att det inte var barn, men det såg ut som barn, säger han och berättar att kropparna var övertäckta med vita handdukar.

Hittills i år har det skett mer än 195 masskjutningar i USA, definierat som skjutningar med fyra eller fler dödade eller skadade, enligt den oberoende organisationen Gun Violence Archive.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.