Den spanske premiärministern Mariano Rajoy. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Politiskt dödläge i Spanien kan vara över

Uppdaterad
Publicerad

Efter två val med oklar utgång, rullande politiskt dödläge och en avsatt partiledare. Nu släpper socialdemokraterna fram en högerregering.

Politiker från socialdemokratiska PSOE kom vid ett möte på söndagen fram till att partiet ska lägga ner sina röster i en förtroendeomröstning i veckan, rapporterar medier i Madrid. Det ger PP-ledaren, premiärminister Mariano Rajoy, möjlighet att bilda en minoritetsregering inom kort och därmed få en andra mandatperiod vid Spaniens roder.

I den särskilda kommitté inom PSOE som avgjorde frågan röstade 139 för och 96 emot att lägga ner sina röster.

Två val

Därmed är 10 månaders politiskt dödläge över som paralyserat vissa statliga institutioner och hotat den ekonomiska återhämtning som landet så desperat behöver få att fortsätta.

Bakgrunden är att valen i december och juni slutade med att PP blev störst, men med otillräckligt väljarstöd för att regera utan brett stöd av andra partier. PP har stöttats av det liberala uppstickarpartiet Ciudadanos, men PSOE har under ledaren Pedro Sánchez vägrat lägga ner sina röster i en förtroendeomröstning.

Svår balans

Tiden har gått och gått, men nyligen avgick Sánchez efter att i sin tur ha förlorat en intern förtroendeomröstning i partiet. PSOE stod inför en väldigt svår balansgång med flera olika slags överväganden. Många starka krafter i partiet argumenterar för att partiet riskerar att förlora väljarstöd till det allt starkare vänsterpartiet Podemos om det fortsätter obstruera. Å andra sidan kan väljarna straffa partiet även för att det släpper fram Rajoy.

Spaniens parlament har till nästa måndag, den 31 oktober, på sig att utse en ny regering. Om det ändå misslyckas blir det ännu en gång ett nytt val, i december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer