Pakistansk säkerhetspersonal anländer till det kinesiska konsulatet i Karachi.

Dödliga attacker på marknad och på kinesiskt konsulat i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Kinas konsulat i Karachi i södra Pakistan angreps på fredagen av beväpnade män. Fyra personer ska ha dödats i attacken.

Ungefär samtidigt dödades 25 personer vid ett självmordsattentat i provinsen Orakzai i nordvästra Pakistan.

Pakistanska tjänstemän säger att tre beväpnade män har stormat det kinesiska konsulatet i Pakistans södra hamnstad Karachi. Fyra personer har dödats i samband med attacken. Det rör sig om två poliser samt två civila som besökte konsulatet för att hämta ut visum, säger polisen enligt nyhetsbyrån AP. Även de tre attentatsmännen har dödats.

Pakistans utrikesminister säger att alla kinesiska diplomater och anställda på konsulatet har tagits till en säker plats. Attacken, som pågick i över en halvtimme, startade klockan 09.15 lokal tid.

Separatistgrupp tar på sig attacken

En separatistgrupp som kallar sig Baluchistans befrielsearmé säger sig ligga bakom attacken, uppger Reuters. En talesperson för gruppen säger till nyhetsbyrån att tre självmordsangripare stormade konsulatet ”eftersom Kina exploaterar Baluchistans resurser”.

Kinas konsulat är en stor anläggning då Kina de senaste åren satsat många miljarder på infrastruktur vid Pakistans kust.

Ännu en attack

Ungefär vid samma tid dödades minst 25 personer vid ett självmordsattentat i nordvästra Pakistan, enligt pakistanska myndigheter.

En självmordsbombare körde in med en motorcykel i en folksamling på en marknad i Orakzai, och detonerade en sprängladdning. Ingen grupp har tagit på sig dådet.

Kina och Baluchistan

Kina har under de senaste åren satsat många miljarder i infrastruktur i den ekonomiskt utsatta regionen vid Pakistans kust.

Investeringarna är en del av Kinas ambitioner att skapa en länk mellan Xinjiang-provinsen i västra Kina och hamnstaden Gwadar i Pakistan.

Önskan är att få tillgång till en hamn i Arabiska havet, vilket skulle öppna för viktiga handelsvägar för landet och är en del av projektet ”Ett bälte, en väg”.

Planerna är även viktiga för Pakistan, såväl politiskt som ekonomiskt. Men infrastrukturen byggs på mark som tidigare tillhört minoritetsgrupper i Baluchistan, och befolkningen i provinsen sägs inte få del av investeringarna.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.