Utanför Data Darbar-moskén i Lahore i östra Pakistan har minst tio människor mist livet efter att en sprängladdning har detonerat. Foto: Mohsin Raza/Reuters

Dödlig explosion i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

En sprängladdning har detonerat i en förmodad självmordsattack i staden Lahore i östra Pakistan. Minst tio människor har mist livet och över 20 har skadats, enligt polisen. En gren inom landets talibanrörelse säger sig stå bakom dådet.

Explosionen inträffade i ett område fullt med människor nära kvinnornas ingång till Data Darbar, en av södra Asiens största muslimska helgedomar.

– Polisen var huvudmålet i den här attacken. Vi samlar teknisk bevisning för att fastställa vad som ligger bakom explosionen, säger Ashfaq Khan, som är ansvarig för polisutredningen.

Minst tio människor dog i attacken och 24 skadades, uppger polisen, enligt Reuters. För sju av de skadade är tillståndet kritiskt, enligt räddningstjänsten i Pakistan.

Flera poliser döda

Nyhetsbyrån AFP rapporterar också att flera av de döda är poliser.

Muhammad Kashif, en lokal polischef, bedömer att det kan röra sig om en självmordsattack riktad mot säkerhetstjänstens fordon.

-Vi försöker få mer information från platsen, säger Muhammad Kashif.

En fraktion inom den pakistanska talibanrörelsen meddelar i ett uttalande att man ligger bakom dådet. Enligt uttalandet var attacken riktad mot en tidpunkt när det fanns få civila på plats.

Data Darbar-moskén är ett sufiskt tempel. Sufismen är en gren av islam som samlar tusentals pakistanier och sufier i Pakistan har upprepade gånger utsatts för attacker.

2010 dödades över 40 människor i en självmordsattack vid moskén.

Uppmärksamma under ramadan

Extremistattacker har minskat kraftigt i Pakistan på senare tid och Lahore har varit skonat från attacker de senaste två åren.

Myndigheter varnade dock människor inför sammankomster under den muslimska högtiden ramadan, som nyligen inletts.

– Folk bör vara uppmärksamma på sin omgivning när de går för att be, säger Mian Aslam, minister i provinsen Punjab, där Lahore ligger.

Fakta: Pakistan

Officiellt namn: Islami Jumhuriyah e Pakistan/Islamiska republiken Pakistan

Statsskick: republik

Statschef: president Arif Alvi

Antal invånare: 197 miljoner (2017)

Huvudstad: Islamabad

Pakistan gränsar till Iran i väster, till Afghanistan i nordväst, till Kina i norr och till Indien i öster.

Pakistans politik har präglats av militärkupper och mäktiga familjedynastier. Konflikten med grannen Indien om området Jammu och Kashmir skördar regelbundet offer.

Källor: TT, NE, Landguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.