En skadad man bärs in till ett sjukhus i staden Alnajjar efter ett israeliskt flygangrepp i flyktinglägret Rafah på södra Gazaremsan. Det israeliska flygangreppet dödade nio personer, enligt palestinska myndigheter. Foto: SAID KHATIB/AFP/TT

Dödligt flyganfall mot Islamiska jihad-ledare i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Tretton dödades och tjugo skadades när israeliska styrkor attackerade flera jihad-ledare i Gaza under natten.

”Israel ska betala”, svarar Hamas och nu stängs israeliska skolor efter oro för vedergällningsattacker.

På natten mot tisdag genomförde israelisk militär flyangrepp mot ett bostadsområde i Gaza. Tretton person ska ha dödats och minst tjugo skadats, rapporterar AP med hänvisning till palestinska myndigheter.

Flerfamiljshus attackerades

Enligt den israeliska militären var målet för attacken tre befäl inom den palestinska väpnade gruppen Islamiska jihad, som är kopplad till Hamas.

Totalt tretton personer, däribland de tre jihadistiska ledarna och deras familjer ska ha dödats när de befann sig i de flerfamiljshus som attackerades, skriver AP.

Även Islamiska jihad har bekräftat att de tre ledarna har dödats.

Ökad spänning

Hamas ledare Ismail Haniyeh säger i ett uttalande att Israel kommer få ”betala priset” för dödsfallen och att detta kommer öka motståndet mot Isreal.

Samtidigt har Israel under morgonen varnat för vedergällningsattacker och stängt skolor, vägar och stränder. De har även uppmanat alla som bor inom 40 kilometer från Gaza att hålla sig i närheten av skyddsrum.

Läget mellan Israel och palestinska grupper är ansträngt. Spänningarna kopplas till ökat våld på Västbanken, där Israel under de senaste månaderna nästan dagligen har gripit palestinier som anklagas för att ha planerat attacker, enligt TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.