Foto: TT

Dödligaste attacken mot en kyrka på länge

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Smugglades sprängladdningen in i en kvinnas handväska eller hade den placerats i kyrkan i god tid före gudstjänsten? Som så ofta vid stora attentat i Egypten går uppgifterna vitt isär till en början.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Det vi vet är att minst 25 människor dödats och att fler än 35 personer har skadats i explosionen i Kairo – som bär symbolik både genom tidpunkten och platsen där den skedde.

Just nu samlas ett stort antal människor utanför den koptiska katedralen för att visa sin sympati med offren men också för att protestera mot att detta fruktansvärda kunde ske.

De kristna kopterna utgör ungefär tio procent av Egyptens befolkning och har diskriminerats och förföljts sedan en längre tid. Under min tid som korrespondent i Egypten mötte jag flera gånger upprörda känslor inför att dåd mot kristna kyrkor inte utreddes.

Skakiga mobilbilder från St Peterskyrkan visar hur kyrkbänkar trasats sönder av den kraftiga detonationen och hur förtvivlade kyrkobesökare försöker skapa ordning genom att samla ihop bråte och torka bort stora mängder blod från kyrkogolvet.

Att jämföra med attack mot Vatikanen

St Peterskyrkan ligger tätt intill St Markuskatedralen i Kairo som är säte för den ortodoxa koptiska påven Tawadros. För kopter i Egypten är det att jämföra med om en attack inträffat nära Vatikanen.

Attentatet skedde på den muslimske profeten Mohameds födelsedag som är en helgdag i Egypten där söndag annars är en vanlig arbetsdag. Därför hade kyrkan också fler besökare än vanligt.

Enligt egyptiska medier bestod sprängladdningen av tolv kilo sprängämne som detonerade i kvinno- och barnsektionen av kyrkan. Många av de döda och skadade ska vara kvinnor och barn.

Dödligaste på mycket länge

Efter att president Mohamed Mursi från det Muslimska brödraskapet avsattes sommaren 2013 plundrades och brändes ett stort antal kyrkor i landet av militanta islamister – och många kristna ifrågasatte varför landets säkerhetsstyrkor inte beskyddade kyrkorna.

Dagens attack är den dödligaste attacken mot en kyrka på mycket länge och kommer efter en tid av relativt lugn. Samtidigt är detta det tredje dödliga attentatet inom loppet av en vecka i Egypten. I fredags dödades sex poliser när två vägbomber exploderade strax utanför Kairo, och en annan explosion dödade en person i Kafr el- Sheikh.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.