Invånare i Koszalin har lagt blommor och ljus utanför anläggningen för att hedra offren. Bilden är från fredagen. Foto: Radoslaw Kolesnik/AFP/TT

Dödsbranden i polskt ”escape room” – gasläcka möjlig brandorsak

Uppdaterad
Publicerad

Fem unga tjejer dog i en brand i ett ”escape room” i Polen under fredagen. Den troliga brandorsaken är en gasläcka, enligt en åklagare.

Det var på fredagskvällen som tonårstjejerna hade ett födelsedagskalas i ett ”escape room” i staden Koszalin i norra Polen.

Brand utbröt i rummet

Ett ”escape room” är ett slags rymningsspel, där deltagarna blir inlåsta i olika rum och ska ta sig ut så fort som möjligt med hjälp av ledtrådar.

I Polen finns 1 000 sådana här anläggningar och det finns även flera sådana här rum i Sverige. Fem 15-åriga tjejer omkom efter att en brand bröt ut i anläggningen i Koszalin under fredagskvällen.

Rummen ska kontrolleras

Åklagare Ryszard Gasiorowski säger till nyhetsbyrån AP att en läcka i ett gasdrivet värmesystem är den troliga brandorsaken. Tidigare sa Polens brandchef Leszek Suski att branden troligtvis orsakades av elkablar som var provisoriska och felaktigt dragna, enligt AP.

Brandsäkerheten ska ha varit undermålig och personen som var ansvarig för säkerheten var troligen inte där när branden bröt ut.

Inrikesminister Brudzinski har beordrat att samtliga ”escape rooms” nu ska kontrolleras och brandsäkras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.