Dödsfall rapporteras från Libyen

Publicerad

Sex personer dödades på torsdagen i sammandrabbningar mellan regimkritiska demonstranter och säkerhetsstyrkor i staden Benghazi, uppger den libyska oppositionens webbsajter.

Människorättsgruppen Human Rights Watch (HRW) uppger för TT att det är väldigt oklart exakt vad som har hänt under dagen. Gruppen vet fortfarande inte hur många som vågade sig ut på gatorna på ”vredens dag”, men säger att attacker på protesterna är kända, demonstranter har mötts av polisbrutalitet och skottlossning.
Internet och telefonledningar har fungerat sporadiskt, och helt stängts av i delar av landet.

Torsdagen har sedan länge utlysts som demonstrationsdagen ”Vredens dag” i Libyen, som nu upplever liknande oroligheter som föregick revolterna i grannländerna Tunisien och Egypten tidigare i år.

Regimvänlig demonstration
Oron är stor för att dagen blir blodig. Hur stora protesterna har varit hittills i dag är dock än så länge oklart.

Human Rights Watch uppger att 14 personer har gripits inför protesterna. Samtidigt pågår en regimvänlig demonstration i huvudstaden Tripoli, rapporterar brittiska BBC News.

Tror att fler dödats
En anonym politisk källa, på plats i en mindre stad i Libyen, uppger för TT att situationen är orolig och att många fruktar en återvändo till ett mer brutalt samhälle.

”Situationen i Libyen är mycket svår, regimen kan vara tillbaka till då man dödade och hängde människor på gatorna”, skriver han.

Han säger sig tro att fler har dödats i al-Baiba än de fyra som rapporterats, och tror att siffran 13 som människorättsgruppen Human Rights Solidarity uppgett ligger närmare sanningen.

Jenny Modin
jenny.modin@svt.se
TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer