Kinesisk militär bär förnödenheter i den jordskalvsdrabbade Sichuanprovinsen i centrala Kina. Foto: AFP

Dödssiffran stiger efter jordskalven i Kina

Publicerad

Minst 19 människor har dödats och uppemot 300 har skadats i två separata jordskalv i Kina. Tiotusentals turister har evakuerats från Sichuanprovinsen där det kraftigaste skalvet inträffade, enligt kinesiska myndigheter.

Tidigt på onsdagsmorgonen, lokal tid, skakades ett glesbefolkat område i regionen Xinjiang i nordvästra Kina, nära gränsen mot Kazakstan, av ett skalv med magnituden 6,6.

32 människor skadades, enligt den statliga tidningen Folkets Dagblad. Skalvet följdes av två efterskalv.

LÄS MER: Kraftig jordbävning i centrala Kina

247 skadade

Omkring tio timmar tidigare inträffade ett kraftigare skalv, med en magnitud på 7,0, i Sichuanprovinsen i centrala Kina. Där har 19 personer, däribland sex turister, konstaterats döda och 247 har skadats, enligt provinsregeringen.

Därutöver ska omkring 30 000 turister ha evakuerats från jordbävningsområdet, något som ledde till trafikstockningar på de smala vägarna i området. De flesta tros vara inhemska turister.

Populärt turistmål i epicentrum

Enligt tidigare uppgifter från Kinas nationella katastrofkommission, som baseras på befolkningsstatistik för området, kan uppåt 100 människor ha dödats i Sichuan-skalvet och tiotusentals bostäder kan ha raserats. Nationalparken Jiuzhaigou som är ett populärt turistmål ligger inte långt från skalvets epicentrum.

LÄS MER: Så skyddar du dig vid en jordbävning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.