Dödssiffran stiger i Sydafrika – ”läget är oroligt”

Uppdaterad
Publicerad

Minst 117 människor har dött i oroligheterna i Sydafrika som beskrivs som de värsta sedan 1994 då apartheid avskaffades, rapporterar Reuters.

– Läget är oroligt. Det har varit våldsamt sedan helgen, säger svenskan Katarina Hedrén som bor i en förort till staden Johannesburg.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa sade på onsdagen att han överväger att beordra ännu fler militärer ut på gatorna. Det sker efter flera dagars plundringar och våld, rapporterar den brittiska nyhetsbyrån Reuters.

– Läget är oroligt. Det var varit våldsamt sedan helgen, säger svenskan Katarina Hedrén som bor i en förort till staden Johannesburg.

Företagare har beväpnat sig för att skydda sina egendomar. Tusentals affärer uppges vara förstörda och viktig infrastruktur är drabbad.

”Besvikna på ledaren”

Protesterna bröt ut i samband med fängslandet av expresidenten Jacob Zuma.

Majoriteten av dödsfallen har inträffat i Zumas hemprovins Kwazulu-Natal i sydöstra Sydafrika. Oroligheterna har spritt sig över landet. Tio människor dog när tumult utbröt i samband med att ett köpcentrum plundrades i Gautengprovinsen.

– Folk är så besvikna på landets ledare, säger Katarina Hedrén.

Sydafrika har inte upplevt något liknande sedan 1994, i samband med att rasåtskillnadspolitiken apartheid avskaffades, uppger Reuters.

Katrin Wernstrom Glaatthaar bor i Kapstaden och säger att det är lugnt där, men berättar att makens släktingar, som bor norr om staden Durban, bokade en flygresa till Kapstaden för att undvika oroligheter.

– De ville ta det säkra före det osäkra. Det var ganska illa där uppe i går och i förrgår så då valde de att åka hit och bo här tills det lugnat ner sig ordentligt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.