Muhammad Mursi Foto: TT

Dödsstraff mot Mursi står fast

Uppdaterad
Publicerad

En domstol i Egypten har bekräftat att förre presidenten Muhammad Mursi döms till döden för hans delaktighet i ett fängelseuppror under den arabiska våren 2011 – då han tillsammans med sina medåtalade ska ha dödat och kidnappat poliser.

Den störtade egyptiske presidenten Muhammad Mursi dömdes i en tidigare rättegång i maj till döden, men domen överklagades och i dag kom beskedet att den står kvar.

– Mursi dömdes tillsammans med ett 80-tal andra, flera av dem högt uppsatta ledare i Muslimska brödraskapet, säger SVT:s Stina Blomgren på plats i Egypten.

Bland dem som dömdes till döden tillsammans med Mursi finns Khairat el-Shater, Mohamed el-Beltagy, Ahmed Abdelaty och Muhammad Badie, samtliga ledare för Muslimska brödraskapet. Tretton andra fick dödsdomar i sin frånvaro.

Kritik mot Muslimska brödraskapet

Som skäl till dagens beslut lutar sig domstolen mot stormuftin Shawqi Allam, Egyptens högste religiöse ledare som rekommenderat att Mursi ska dömas till döden genom hängning.

– Man får intrycket av att detta är en politisk dom. Domaren läste upp ett långt tal med kritik mot Muslimska brödraskapet innan han förkunnade domen, säger Stina Blomgren.

Kan överklaga

För tre år sedan blev Mursi Egyptens första folkvalda president efter revolten mot diktatorn Hosni Mubarak.

Tidigare i dag dömde samma domstol Muhammad Mursi till livstid fängelse för att ha spionerat för den palestinska islamistgruppen Hamas, den militanta libanesiska gruppen Hizbollah och för Iran.  En livstidsdom i Egypten innebär att man sitter fängslad i 25 år.

Muhammad Mursis advokat har meddelat att man kommer att överklaga domen.

FAKTA: MUSLIMSKA BRÖDRASKAPET

  • Muslimska brödraskapet grundades 1928 och vann parlaments- och presidentvalen i Egypten efter det att diktatorn Hosni Mubarak störtats 2011.
  • Militären tog över makten efter folkliga protester mot brödraskapets president Muhammad Mursi sommaren 2013.
  • Militären fick ekonomisk hjälp av Saudiarabien och Förenade arabemiraten.
  • Sedan maktövertagandet från brödraskapet har de egyptiska myndigheterna fängslat minst cirka 30.000 personer som enligt organisationen Human Rights Watch (HRW) anklagas för att vara medlemmar av brödraskapet.
  • Liksom under Mubarak-tiden är rörelsen nu åter förbjuden och terrorstämplad i Egypten. Den är också bannlyst i Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Källa: HRW och Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.