Dödstalet fortsätter stiga i Albanien – nationellt nödläge utlyst

Uppdaterad
Publicerad

49 personer har hittills hittats döda efter tisdagens jordskalv i Albanien, uppger landets premiärminister Edi Rama på fredagen enligt nyhetsbyrån AP. Alla sökinsatser har avslutats, förutom på ett kollapsat strandhotell i hamnstaden Durrës.

Enligt landets hälsominister Ogerta Manastirliu skadades runt 2 000 personer i skalvet, som hade en magnitud på 6,4. Hårdast drabbades Durrës, som ligger runt tre mil väster om huvudstaden Tirana, och den närbelägna staden Thumane.

Premiärminister Rama har utlyst nationellt nödläge, skriver BBC. Experter och räddningsteam från flera europeiska länder har deltagit i räddningsinsatsen, bland annat en sök- och räddningsexpert från svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Skalvet är det kraftigaste i Europa hittills under 2019 och kändes på många håll på Balkan och i regionen Puglia i södra Italien. Minst 250 efterskalv har också skakat Albanien, två av dem med magnituden 5.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.