Foto: TT

Dödsstraff för förolämpning av Muhammed

Publicerad

Efter att ha förolämpat islams profet Muhammed på Facebook har en man i Iran nu dömts till döden.

Den 30-årige mannen ska ha haft åtta Facebooksidor under olika namn. Mannen har erkänt att han publicerat förolämpande material om Muhammed på dessa sidor, men uppger att han mådde psykiskt dåligt under perioden som han publicerade materialet. Mannen ska också ha sagt att publiceringarna var ogenomtänkta och att han ångrar sig.

Enligt iransk lag ska det räcka med att hävda att uttalandena mot Mohammed fälldes av misstag för att få straffet omvandlat till 74 piskrapp.  Trots det har mannen nu blivit dömd till döden.

Ska tidigare ha förolämpat Irans högste andliga ledare

Enligt en hemlig källa till USA-baserade International Campaign for Human Rights in Iran ska mannen och hans fru dessutom gripits under olagliga former. Revolutionsgardister ska ha trängt in i parets hem en tidig morgon, gripit paret och tagit deras egendom och fotografier. Frun släpptes senare.

Samma källa uppger att mannen tidigare är dömd för att ha förolämpat Irans högste andliga ledare Ali Khamenei och för att ha ”propagerat mot staten” på Facebook.  

Iranska staten förbjöd Facebook efter demonstrationerna som följde presidentvalet 2009.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer